Esalonarea la plata a datoriilor acumulate in pandemie – o masura benefica, dar perfectibila

Data publicarii: 27-10-2020 | Economie
Au trecut deja câteva luni de la apariția Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 69/2020 care le permitea contribuabililor să beneficieze de anularea dobânzilor și a penalităților aferente obligațiilor bugetare restante la data de 31 martie 2020. Venită ca măsură de ajutor pe perioada pandemiei, aceasta poate fi suplimentată în curând cu o noi măsuri de ajutor. Astfel, Guvernul României propune un nou proiect similar menit să combată efectele economice ale pandemiei de Covid-19, efecte care au generat și încă generează dificultăți și pierderi financiare majorității operatorilor economici. Totodată, prin acest nou proiect, se urmărește oferirea unei alternative la măsurile fiscale adoptate în prima parte a anului, ținând cont și de faptul că perioada de aplicare a acestora încetează la data de 25 octombrie 2020.

Potrivit noului proiect de ordonanță, Guvernul intenționează să vină în ajutorul contribuabililor prin introducerea unei noi facilități care constă în înlesnirea la plată pentru cei care au acumulat obligații fiscale ulterior declarării stării de urgență la nivel național, adică după data de 16 martie 2020. Astfel, aceștia vor putea solicita eșalonarea la plată a acestor sume pe o perioadă de până la 12 luni, fără a fi obligați să constituie și garanții în acest sens. De asemenea, solicitanții vor avea posibilitatea de a stabili singuri calendarul de rambursare pe perioada eșalonării.

Noile măsuri vor simplifica considerabil situația din prezent, aducând de asemenea și o serie de beneficii contribuabililor care au acumulat datorii fiscale în perioada care a decurs după data de 16 martie, anul curent. Condițiile necesare pentru aceste beneficii sunt cele de a nu fi înregistrat obligații fiscale la data declarării stării de urgență și să nu se regăsească în procedură de insolvență sau dizolvare. De asemenea, aceștia trebuie să fi depus toate declarațiile fiscale la data eliberării certificatului de atestare fiscală.

„Din punct de vedere procedural, este important de reținut faptul că cererea contribuabililor poate fi depusă până la data de 15 decembrie 2020 și vizează toate obligațiile bugetare acumulate începând cu 16 martie până la data depunerii solicitării. Fac excepție de la această regulă companiile care sunt supuse unei inspecții fiscale în derulare la data intrării în vigoare a ordonanței. Acestea din urmă vor putea beneficia de eșalonarea la plată a sumelor stabilite în cadrul inspecției fiscale dacă îndeplinesc condițiile menționate mai sus și depun cererea de eșalonare la plată în termen de 30 de zile de la data comunicării deciziei de impunere”, scrie Vlad Vatavu, Manager Taxe Directe la Deloitte România.

„Măsura este, cu siguranță, benefică pentru limitarea efectelor pandemiei COVID-19 asupra societăților comerciale, dar rămâne de văzut în ce măsură va contribui la revigorarea economiei românești. În plus, mai sunt necesare lămuriri pe anumite aspecte, printre care este și cel legat de compatibilitatea dintre înlesnirea la plată, prevăzută de noul proiect, și OUG 69/2020, ținând cont de faptul că, cel puțin în teorie, de facilitatea fiscală reprezentată de anularea obligațiilor fiscale accesorii prevăzută de OUG 69/2020 pot beneficia și contribuabilii care au obținut o eșalonare la plată în temeiul Codului de procedură fiscală”, conchide acesta.