Investițiile în îmbunătățirea competențelor pot crea 5,3 milioane de locuri de muncă până în 2030

Data publicarii: 09-02-2021 | Economie
Potrivit raportului Upskilling for Shared prosperity lansat de PwC la Davos, PIB-ul global ar putea crește cu 6,5 trilioane de dolari și s-ar crea 5,3 milioane de noi locuri de muncă până în anul 2030 ca urmare a investițiilor cumulate ale guvernelor statelor lumii și ale companiilor pentru îmbunătățirea competențelor și recalificarea personalului. Cel mai mare câștigător din acest punct de vedere ar putea fi China, economiile europene, în special cele din Europa Centrală și de Est urmând a beneficia mai puțin de pe urma unor asemenea investiții din cauza nivelului de educație și a structurii economiilor lor.

”Economiile din Europa Centrală și de Est poartă încă povara tranziției la piața liberă: șomaj pe termen lung, populație neocupată, sisteme de educație care nu au evoluat în același ritm cu cererea de pe piața forței de muncă. Din aceste motive, sunt mai vulnerabile în fața schimbărilor aduse de noile tehnologii care impun competențe crescute. în urmă cu doi ani noi estimăm că în jur de 600 mii de locuri de muncă din România vor fi afectate, până în 2029, de automatizare și digitalizare. Ne așteptăm ca acest proces să fie mult mai rapid în noul context, schimbat de pandemie și sperăm că atât guvernul, cât și companiile să devină tot mai conștiente că trebuie să investească mai mult în educație și formare profesională”, declară Ionuț Simion, Country Managing Partner PwC România.

Potrivit aceluiași raport, este de așteptat ca șomajul să crească pe măsură ce economiile continuă să resimtă efectele pandemiei. Acesta este și motivul principal pentru care investițiile în îmbunătățirea competențelor și reconversia forței de muncă au devenit esențiale pentru stimularea redresării economice post pandemie. Odată cu dezvoltarea competențelor, am putea asista și la o creștere a productivității, a numărului de locuri de muncă considerate bune, plătite mai bine, care să contribuie și la eforturile de reducere a inegalităților salariale.

Raportul îndeamnă de asemenea guvernele statelor la o abordare agilă capabilă să stimuleze inițiativele naționale de îmbunătățire a competențelor. Se îndeamnă de asemenea la colaborare între guverne, companii, autoritățile din educație și organizațiile non-profit dar și oferirea de stimulente pentru crearea de noi locuri de muncă și sprijinirea inovațiilor tehnologice.

Economiile cu cele mai mari deficiențe de competențe sunt și cele care ar avea cel mai mult de câștigat de pe urma investițiilor în educație din următoarea perioadă. Sunt de așteptat creșteri ca procent din PIB de 7,5% în cazul Chinei, 6,8% în cazul Indiei respectiv 6,7% în cazul Spaniei. La polul opus se află economiile din partea centrală și de est a Europei, unde beneficiile la nivel global s-ar putea ridica la 2,1% în cazul unui scenariu accelerat și 1,8% în cazul unui scenariu de bază.