Declaratia unica, editia 2021 – ce se schimba fata de anii trecuti si ce neclaritati raman

Data publicarii: 15-02-2021 | Economie
Introdusă în anul 2018, an în care s-a depus și pentru prima dată pentru veniturile obținute în anul anterior ori pentru veniturile estimate care pot fi obținute în anul curent, declarația unică a suferit de-a lungul timpului mici modificări. Inițial, termenul de depunere a declarației anuale și pentru plata obligațiilor fiscale aferente a fost stabilită la data de 15 martie a anului următor în care s-a obținut acel venit. În fiecare an însă, acest termen a fost prelungit, uneori chiar de mai multe ori.

Astfel, în urma Legii 296/2020 de modificare a Codului Fiscal publicată în Monitorul Oficial la sfârșitul anului trecut, termenul de depunere al declarației unice a fost restabilit la data de 25 mai a anului următor celui în care s-au obținut veniturile declarate. A fost restabilit de asemenea și salariul de bază minim brut garantat în plată în funcție de care se calculează plata contribuțiilor sociale aferente veniturilor estimate în anul curent. Acesta a ajuns acum la suma de 2300 de lei.

Recent, a fost publicat și noul formular al declarației unice care conține noutăți cu privire la indemnizațiile primite pe parcursul anului trecut de către alți profesioniști precum persoanele care obțin venituri din activități independente, avocați, drepturi de proprietate intelectuală și așa mai departe. Este important de luat în calcul însă faptul că rezidenții trebui să își declare aici veniturile obținute din orice sursă în timp ce nerezidenții trebuie să declare doar veniturile obținute în România.

„Rezidența fiscală necesită o atenție sporită anul acesta, mai ales în cazul persoanelor a căror situație s-a schimbat din cauza restricțiilor impuse de pandemia de COVID-19. Mai exact, sunt de interes și ar trebui analizate aspecte precum modul de lucru – țara din care au lucrat, pentru ce perioadă, localizarea familiei etc., întrucât acestea pot avea impact asupra rezidenței fiscale și, implicit, asupra obligațiilor fiscale din România”, spun Radu Derscariu, director și Simona Bădoiu, manager în cadrul Global Employer Services, Deloitte România.

De asemenea, conform OUG 69/2020, începând cu acest an, contribuabilii vor beneficia de bonificații de maximum 10% din valoarea impozitului anual pe venit și a celorlalte contribuții anuale.

„Detaliile cu privire la nivelul bonificației, condițiile care trebuie îndeplinite și procedura de acordare vor fi publicate în termen de 60 de zile de la apariția în Monitorul Oficial a legii anuale a bugetului de stat prin care se stabilește acordarea bonificațiilor, printre altele (prevede Legea 296/2020). Așteptăm așadar legea bugetului de stat pentru anul 2021” scriu cei doi experți Deloitte. „Astfel, se pare că, începând din acest an, se clarifică anumite aspecte esențiale referitoare la depunerea declarației unice, și anume termenul standard de depunere și condițiile, dar mai ales momentul în care persoanele fizice vor ști dacă se acordă sau nu bonificații și cum pot beneficia de acestea”, conchid ei.