Industria hoteliera europeana estimeaza ca va ajunge din nou la nivelurile de performanta din 2019 incepand din 2023

Data publicarii: 02-03-2021 | Turism
Cea mai recentă ediție a studiului Deloitte European Hotel Industry ne relevă câteva date interesante cu privire la industria hotelieră și la felul în care oamenii implicați direct în aceasta prevăd viitorul apropiat din punct de vedere al afacerilor lor. Astfel, conform studiului, perioada de perturbare pe care o traversează domeniul ospitalității va continua până cel puțin la sfârșitul acestui an, intervalul necesar pentru redresare fiind chiar mai lung.

51% dintre proprietarii, creditorii, dezvoltatorii și investitorii activi în acest domeniu se așteaptă la o revenire la nivelurile de performanță din 2019 abia în anul 2023, adică peste cel puțin 2 ani în vreme ce 20% sunt chiar mai pesimiști, așteptând redresarea și revenirea la nivelul din 2019 abia un an mai târziu, în 2014.

Printre principalele cauze ale declinului industriei ospitalității din prezent nu sunt însă doar provocările cauzate de pandemia de Covid-19. Hotelierii, creditorii și investitorii din acest domeniu trebuie să se confrunte de asemenea cu alți factori de risc precum fluctuațiile cererii, lipsa creșterii economice sau, problemele interne (Brexitul fiind indicat ca un factor de risc ridicat pentru respondenții din Marea Britanie).

Și apetitul investitorilor pentru această industrie a scăzut în contextul crizei sanitare generate de pandemie. S-a înregistrat astfel o scădere a interesului pentru investiții de 25% în anul 2020 față de anul precedent. Cu toate acestea, orașe europene cu puternic aplomb turistic precum Amsterdam, Londra sau Paris, continuă să fie considerate ca fiind promițătoare din punct de vedere al investițiilor în anul 2021. Berlinul a câștigat mult de asemenea, urcând din acest punct de vedere pe un neașteptat loc 4, după ce încheiase anul 2020 pe locul al 16-lea.

Studiul evidențiază de asemenea faptul că apartamentele închiriate în regim hotelier, complet mobilate și utilate, disponibile pentru sejurururi pe termen scurt care oferă facilități similare hotelurilor devin din ce în ce mai interesante pe plan european din punct de vedere investițional, cererea fiind în creștere iar costurile flexibile.

Studiul scoate în evidență de asemenea faptul că investițiile vor depinde în continuare în mare măsură de împrumuturile bancare (66% din respondenți), de fondurile de investiții imobiliare (40%) dar și de fondurile private interesate de achiziția de credite neperformante (36%).

„Industria hotelieră europeană a fost puternic afectată de criza sanitară și s-a confruntat cu o scădere a apetitului pentru investiții anul trecut, arată studiul, iar gestionarea lichidității a devenit prioritară. Și România trece printr-o perioadă fără precedent pentru această industrie, marcată de o scădere a numărului de turiști cu aproximativ 60% în decembrie 2020 comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, potrivit datelor Institutului Național de Statistică”, a spus Zeno Căprariu, Partener Audit, Deloitte România, și liderul industriei produselor de consum.