Peste 200 de tipuri de branza si cascaval pot fi vandute in toata tara

Data publicarii: 13-02-2007 | Afaceri
peste 200 de tipuri de branza si cascavalPeste 200 de tipuri de banza si cascaval, atestate ca produse traditionale, vor putea fi comercializate la nivel national si dupa ce va intra in vigoare ordinul ANSVSA care interzice micilor producatori sa vanda alimente in afara judetului de provenienta. Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a emis recent un ordin care interzice micilor producatori sa vanda direct carne, oua, lapte si alte produse de origine animala in afara localitatii de domiciliu si a celor invecinate, iar comertul cu amanuntul poate fi realizat doar pe raza judetului. Interdictia va intra in vigoare in luna iulie.

Micii producatori care si-au inregistrat produsele ca fiind traditionale pot insa sa realizeze vanzari la nivel national.Potrivit informatiilor Ministerului Agriculturii, au fost atestate ca traditionale peste 1.000 de alimente - branza si cascaval (peste 200 de tipuri), produse din industria de panificatie, a carnii, bauturilor alcoolice, a legumelor si fructelor, mierii sau lactatelor. Braga "Alina", "telemeaua olteneasca cu praz", rachiul de mere de "Barzesti" si branzoaicele "poale-n brau" sunt cateva dintre aceste produse. In judetul Calarasi a fost atestat un singur produs traditional, "branza alba de Sapunari", aceeasi situatie regasindu-se si in judetul Gorj, unde a fost atestat "casul fermentat de Telesti".

Siropul de brad "Florean", "paine traditionala de 1,4 kg batuta de coaja", "branza burduf de Urecheni" sau "carnatii secuiesti proaspeti si afumati" sunt alte exemple de produse traditionale.

Integral in Gandul