Piața de M&A din România în primul trimestru: mai puține tranzacții, dar cu valoare mai mare

Data publicarii: 23-04-2021 | Economie
Deși piața de fuziuni și achiziții a scăzut ca număr de tranzacții în primele trei luni ale anului comparativ cu aceeași perioadă a anului 2020, valoarea acestora, per total a crescut, potrivit ultimului raport PwC. Astfel, dacă în primul trimestru al anului 2020 erau anunțate 53 de tranzacții în acest domeniu, primele trei luni ale acestui an s-au încheiat cu un total de doar 42 de tranzacții, o scădere de 26%. Pe de altă parte, valoarea totală a tranzacțiilor din primul trimestru al acestui an a depășit suma vehiculată în perioada similară a anului trecut, ajungând la 600 de milioane de euro.

Potrivit analizelor efectuate de experții departamentului M&A al PwC România, cele mai multe tranzacții au fost realizate de investitori strategici, în perioada următoare fiind de așteptat o creștere a apetitului și activității fondurilor de investiții.

”Anul 2021 a debutat cu anunțarea unor tranzacții importante pe piața fuziunilor și achizițiilor din România, pe fondul creșterii optimismului investitorilor și adaptării strategiei lor de investiții la noua realitate pandemică. Dacă în termeni de volum piața înregistrat o scădere, valoarea totală a fost ușor mai mare comparativ cu primul trimestru al anului 2020, datorită creșterii cu 30% a valorii medii a tranzacțiilor”, a declarat Dinu Bumbăcea, Partener și Liderul departamentului de Consultanță pentru Afaceri, PwC România.

În primele trei luni ale anului, cele mai multe tranzacții - într-o proporție similară celei din primul trimestru al anului trecut - au fost realizate de investitori strategici în vreme ce tranzacțiile efectuate de investitori financiari s-au redus la jumătate raportat la aceeași perioadă.

“Dacă noua realitate sanitară și economică a determinat transformări în structura concurențială a unor sectoare, cu tendințe de consolidare ce au dinamizat tranzacțiile cu cumpărători strategici, apetitul fondurilor pentru achiziții a scăzut în prima jumătate a anului trecut, cu o ușoară îmbunătățire pe finalul acestuia. Ne așteptăm ca în 2021 fondurile de investiții să revină cu mai mult avânt, în acest moment fiind mai multe tranzacții în derulare, în care sunt implicați investitori financiari. Interesul fondurilor este crescut având în vedere atât nivelul capitalurilor disponibile, cât și nevoia restructurării portofoliilor pentru a capitaliza noile dezvoltări economice”, a declarat George Ureche, liderul departamentul de M&A al PwC România.

Cele mai atractive sectoare în această perioadă au fost cele din IT&C și imobiliare și, așa cum era de așteptat în vreme de pandemie, sectorul serviciilor private de sănătate. O tranzacție importantă în acest sector a fost preluarea operațiunilor din România a distribuitorului de medicamente Healthcare Businesses de către AmerisourceBergen Corp, o tranzacție care s-a ridicat la 5,5 miliarde de dolari la nivel global, aici fiind incluse și serviciile din România. De asemenea, și grupul MedLife și-a continuat politica de expansiune, preluând un pachet majoritar de 60% din clinica Medica Sibiu.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: