Cushman & Wakefield Echinox: Piața de birouri: cresc tranzacțiile de pre-închiriere și scad renegocierile

Data publicarii: 12-05-2021 | Imobiliare
Raportat la primul trimestru al anului trecut, când epidemia de Covid-19 era încă în stadiu incipient, volumul tranzacțiilor de închiriere pe piața de birouri din capitală s-a ridicat în primele luni ale acestui an la 48.000 de metri pătrați, cu 9% mai puțin față de perioada mai sus amintită. Cu toate acestea, potrivit companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox, față de cea de-a doua parte a anului precedent, când s-a înregistrat o scădere a volumului de tranzacții de 40%, în primul trimestru al acestui an, au început să se observe primele semne de stabilizare, ponderea contractelor de închiriere crescând de la 20% la 46%, lucr care dovedește faptul că companiile au început să-și revină din pandemie și să își asume din nou decizii pe termen mediu și lung.

Tot în acest prim trimestru al anului curent au fost finalizate și clădirile Campus 6.2, parte a proiectului Campus 6 dezvoltat de Skanska în zona politehnicii și Millo Offices, un proiect realizat de Forte Partners în zona centrală a capitalei. Cele două imobile au o suprafață totală de 30.000 de metri pătrați. Până la finele acestui an sunt așteptate de asemenea alte noi livrări de spații de birouri moderne de aproximativ 220.000 de metri pătrați, lucru care face acest an extrem de prolific din acest punct de vedere, comparativ cu anul precedent, când au fost finalizate spații similare de doar 155.000 de metri pătrați.

Astfel, stocul comercial total de clădiri de birouri din București a ajuns la aproape 3 milioane de metri pătrați, alte noi proiecte cu o suprafață de 370.000 de metri pătrați aflându-se momentan în construcție. Acestea sunt programate pentru livrare în perioada 2021-2023.

Deși se construiește la foc continuu, rata de neocupare a spațiilor de birouri, în ciuda problemelor cauzate de pandemie se păstrează la un nivel scăzut, de 13,5%. Pe de altă parte, rata de utilizare a birourilor a scăzut, menținându-se la circa 40-50%, în condițiile în care mulți angajați lucrează de acasă iar companiile preferă în continuare să funcționeze în sistem Work from Home sau hibrid.

„Considerăm că primele trei luni ale anului curent au adus semne pozitive, în sensul în care vedem un număr important de tranzacții de pre-închiriere ale unor spații aflate în construcție, după un an 2020 marcat în general de consolidări și de amânări ale unor decizii cu privire la ocuparea de spații noi de birouri. De asemenea, observăm o scădere importantă a numărului de infectari cu Covid-19 și o evoluție pozitivă a campaniei de vaccinare, două elemente cheie ce vor favoriza revenirea la birou a multor angajați ce se vor simți astfel mai în siguranță la locul de muncă, factor esenţial pentru revenirea la o oarecare normalitate,” spune Mădălina Cojocaru, Partner, Office Agency, Cushman & Wakefield Echinox.