Studiu PwC România: Încrederea investitorilor în bursă a revenit în 2021

Data publicarii: 26-05-2021 | Bursa
Apetitul investitorilor pentru piața de capital locală pare să fi revenit la nivelurile de dinainte de pandemie, potrivit ultimelor cifre publicate de PwC în urma raportului „Multiplii de evaluare ai companiilor listate la Bursa de Valori București și ai pieței locale de fuziuni și achiziții”, realizat de aceeași companie.

Astfel, capitalizarea de pe piața reglementată a Bursei de valori București a ajuns la 179 de miliarde de lei la sfârșitul primului trimestru al acestui an, un nivel apropiat de recordul atins la data de 31 decembrie 2019, cu câteva luni înainte de instalarea pandemiei la nivel global.

”Impactul general al epidemiei de COVID-19 a fost contrabalansat de promovarea BVB la statutul de Piață Emergentă Secundară de FTSE Russell începând cu luna septembrie 2020, bursa de la București devenind mai atractivă pentru investitori. Iar acest lucru se reflectă în nivelul randamentelor, analiza PwC indicând că în perioada 2012 - primul trimestru din 2021 investitorii pe piața locală de capital au fost remunerați cu un câștig suplimentar anual peste randamentul titlurilor de stat, de aproximativ 5% în cazul indicelui BET, care include cele mai lichide 17 companii listate, și respectiv de 12% în cazul indicelui BET-TR, care include și randamentul dividendelor”, a declarat Sorin Petre, Partener PwC România.

În contextul crizei cauzate de pandemia de Covid-19, Segmentul Multilateral de Tranzacționare, sau SMT, a fost mult mai dinamic decât segmentul reglementat, în perioada martie 2020 - aprilie 2021 fiind încheiate nouă listări din totalul de 20 înregistrate de la înființarea SMT în urmă cu mai bine de șase ani. Printre acestea regăsim trei companii de IT, două companii din sectorul agricol, un investitor imobiliar respectiv două lanțuri de magazine specializate.

Pe de altă parte, pe piața reglementată, ultimele oferte publice inițiale (IPO) au fost făcute în 2017, pentru Digi Communications, Sphera Franchise Group, AAGES și Transilvania Broker de Asigurare și 2018, pentru Purcari Wineries.

”Numărul redus al ofertelor publice inițiale care au avut loc în România ar putea fi explicat prin (1) apetitul redus pentru tranzacții în contextul incertitudinilor globale observate în perioada 2008-2012 dar și în 2020 datorită epidemiei de COVID-19, (2) amânarea listărilor companiilor de stat și (3) lipsa de experiență în obținerea de finanțarea prin intermediul piețelor de capital.

Cu toate acestea, în anul 2020 compania Bittnet Systems (prima companie IT listată la BVB) a început tranzacționarea pe piața reglementată a bursei prin transferul său de pe segmentul SMT. Mai mult decât atât, Bittnet Systems, alături de alte trei, respectiv Banca Transilvania, Nuclearelectrica și Teraplast, au fost incluse în indicii FTSE Russell”, a declarat Raluca Stoica, Manager PwC România.