Studiu Deloitte: locuintele din Romania, printre cele mai ieftine din Europa. Un apartament nou standard costa sapte salarii medii brute anuale

Data publicarii: 02-08-2021 | Imobiliare
Potrivit raportului Deloitte Property Index 2021, prețurile apartamentelor noi vândute de pe piața românească au crescut cu peste trei procente în 2020 față de anul precedent, ajungând la o medie de 1322 de euro pe metru pătrat. În ciuda acestei creșteri România se clasează pe locul patru în topul celor 24 de țări europene analizate în raportul Deloitte, în oridinea crescătoare a prețurilor, primele trei locuri fiind ocupate de Bulgaria, Bosnia-Herțegovina și Portugalia. Cât privește accesibilitatea unei locuințe pentru locuitori, în funcție de numărul de salarii medii brute anuale necesare pentru cumpărarea unui apartament nou de 70 de metri pătrați, țara noastră se clasează la mijlocul clasamentului.

Austria a devenit țara cu cele mai scumpe locuințe dintre toate statele analizate în acest raport, prețul mediu vehiculat în această țară fiind de 4457 de euro pe metru pătrat. Pe locul al doilea se clasează Franța (4421 euro/mp) urmată de Germania, Marea Britanie și Israel, unde prețurile sunt de asemenea peste pragul de 4000 de euro/mp.

La polul opus, cele mai mici prețuri sunt în Bulgaria și Bosnia-Herțegovina, de 578 euro/mp respectiv 881 euro/mp.

În ceea ce privește diferențele de prețuri de la un an la altul, cele mai mari creșteri au fost înregistrate în 2020 în Ungaria (+12,3%), Olanda și Germania (+10,81%). Mai mult, prețul apartamentelor a crescut în 21 din cele 24 de țări analizate, ieftiniri fiind înregistrate doar în Norvegia (4%), Bosnia-Herțegovina (1,54%) respectiv Italia (1,24%). România, cu creșterea de 3,1% se clasează pe locul al șaselea în acest top al scumpirilor.

„În ciuda incertitudinii care a dominat economia europeană în 2020, în cele mai multe cazuri, piața rezidențială a înregistrat creșteri de prețuri. Această evoluție s-a datorat faptului că cele mai multe țări au raportat o cerere fără precedent pentru locuințe noi la scurt timp după ridicarea restricțiilor impuse în contextul pandemiei, precum și, cel mai probabil, din cauza creșterii costurilor de construcție și accesibilității finanțării. Pentru a doua jumătate a anului 2021, majoritatea participanților la studiu (73%) estimează că prețurile vor continua să crească, într-un climat general inflaționist”, a declarat Alexandra Smedoiu, Partener Deloitte România, Lider al Serviciilor de Consultanță pentru sectorul Imobiliar.

Raportul Deloitte a analizat de asemenea și gradul de accesibilitate al unui apartament nou de 70 de metri pătrați raportat la numărul de salarii medii brute de care cetățeanul unei țări are nevoie pentru a-l achiziționa. Astfel, un român are nevoie de șapte salarii medii brute pentru o achiziție de acest gen, lucru care reprezintă un nivel mediu de accesibilitate. La polul opus se află cetățenii din Serbia care au nevoie de 15,2 salarii medii brute pentru a achiziționa un apartament.