CEO Survey PwC România: Intenția de a face mai multe angajări, la minimul ultimilor 7 ani

Data publicarii: 03-08-2021 | Economie
Potrivit raportului PwC CEO Survey România 2021, doar 46% dintre directorii generali din România prevăd o creștere a numărului de angajați în următoarele 12 luni. Sunt cifre care dovedesc că ponderea liderilor de companii care intenționează să facă angajări a coborât la valoarea minimă raportat la ultimii șapte ani, după ce maximul fusese atins în anul 2017, când 61% dintre aceștia prevedeau angajari. De asemenea, în perioada cuprinsă între anii 2018 și 2020, ponderea acestora s-a menținut constant la un procent de 53%.

Directorii generali din România nu sunt însă la fel de pesimiști pe termen lung. Astfel, 80% dintre aceștia estimează că vor avea mai mulți salariați în următorii trei ani, un orizont de altfel nu foarte îndepărtat. Acest procent este peste media țărilor din Europa Centrală și de Est unde doar două treimi dintre respondenți împărtășesc aceeași opinie.

”Păstrarea angajaților a fost o prioritate de la apariția crizei sanitare pentru toate companiile. Chiar dacă unele sectoare au suferit pierderi mari și au renunțat la o parte dintre angajați, alte domenii, cum ar fi livrările sau curieratul, au crescut și au atras din forța de muncă disponibilizată. Astfel s-a produs o redistribuire în economie și vedem că numărul salariaților din România a rămas constant, în jur de 5,6 milioane de persoane.

Observăm această tendință în răspunsurile pe care directorii generali le-au oferit în sondajul nostru: 30% au redus numărul salariaților, în timp ce 30% au reușit să îl suplimenteze, iar 40% l-au menținut. Deși mulți rămân reticenți în privința noilor angajări din cauza incertitudinii și dificultăților pe care le-au întâmpinat în ultimul an și jumătate, liderii de afaceri sunt încrezători în viitor”, a declarat Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner PwC România.

Pe de altă parte, directorii generali din România rămân în continuare preocupați de disponibilitatea abilităților cheie, un lucru pe care îl văd ca o amenințare pentru dezvoltarea organizațiilor pe care le conduc, 82% fiind preocupați de acest aspect.

De asemenea, 41% dintre respondenți consideră adaptarea strategiei forței de muncă și creșterea productivității prin automatizare și tehnologizare drept una dintre cele mai bune căi de răspuns la acest factor perturbator, amintit mai sus. Mai mult, 39% sunt interesați să asigure competențele necesare angajaților, 37% declarând că vor crește cu cel puțin zece procente sumele alocate pentru dezvoltarea talentelor. Nu în ultimul rând, 30% dintre respondenți au în vedere creșterea productivității prin intermediul unor oferte de angajare cu aranjamente de lucru flexibile care să asigure echilibru între muncă și viața personală a angajaților.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: