Opinie Deloitte: Ministerul Finantelor Publice vrea sa evite emiterea unor decizii contrare in cazul contestatiilor in domeniul accizelor

Data publicarii: 25-08-2021 | Economie
Ministerul Finanțelor Publice va modifica procedura de soluționare a contestațiilor în materie de autorizații în domeniul accizabil, potrivit unui proiect de ordin al acestei instituții care a fost publicat recent. Astfel, în situațiile în care instituțiile responsabile de soluționarea contestațiilor vor avea puncte diferite de vedere sau contrare punctului de vedere exprimat de direcția de specialitate pe aceeași cauză, aceasta va putea fi supusă dezbaterii Comisiei Fiscale Centrale din cadrul Ministerului Finanțelor Publice.

În prezent, aceste contestații sunt soluționate conform Ordinului Ministerului nr 3004/2017. Potrivit acestuia, direcția de specialitate din cadrul Ministerului Finanțelor Publice poate solicita puncte de vedere și altor direcții de specialitate din cadrul aceluiași minister ori din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală pentru lămurirea cauzelor în discuție.

Modificările care au fost propuse prin acest nou proiect legislativ aduc pe de altă parte o serie de amendamente binevenite ale căror scop final este evident, uniformizarea procedurii de soluționare a contestațiilor formulate împotriva unor decizii diferite emise în domeniul accizelor. Noul ordin va oferi astfel o configurare mai concretă și mai clară a pașilor necesari în această etapă administrativă.

„La prima vedere, precizarea cu privire la posibilitatea sesizării Comisiei Fiscale Centrale nu reprezintă, în sine, o noutate în materie de competență și practică a structurii din cadrul Ministerului Finanțelor, care este abilitată să emită decizii de uniformizare a practicii fiscale”, scriu Vladislav Dabija, manager, Radu Todiraș, consultant senior taxe indirecte respectiv Mircea Farcău, senior associate, în cadrul Deloitte România și Reff & Asociații | Deloitte Legal.

„Totuși, adăugarea acestei posibilități în legislația specifică a accizelor ar avea un efect benefic deoarece, atât timp cât aceasta ar fi menționată în mod expres și în legislația taxelor pe consum, ar stimula instituțiile statului să apeleze la acest mecanism în cadrul procesului de soluționare a contestațiilor. Acest fapt ar avea un impact pozitiv atât prin prisma securizării procesului de autorizare și gestionare a autorizațiilor, cât și din punct de vedere al asigurării unei aplicabilități unitare a legislației fiscale în materie de produse accizabile”, continuă cei trei.

„În concluzie, modificarea propusă este benefică atât structurilor din MFP, pentru că aduce mai multă claritate în situațiile vizate, dar și contribuabilului, dat fiind faptul că, în cazul în care speța lui ajunge la Comisia Fiscală Centrală, scade riscul să primească puncte de vedere contrare de la diversele autorități implicate. În plus, deciziile emise de Comisiei vor contribui la uniformizarea practicii fiscale în materie de autorizații în domeniul accizelor. Rămâne însă de văzut în ce formă va apărea modificarea și în ce măsură această prevedere va fi aplicată în practică de instituțiile statului”, conchid cei trei experți Deloitte.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: