Studiu Deloitte: educatia, nivelul de coruptie si protectia mediului sunt principalele motive de ingrijorare pentru romanii din Generatiile Millennials si Z

Data publicarii: 06-09-2021 | Diverse
Potrivit studiului Deloitte Global Millenial and Gen Z Survey 2021 realizat în 45 de țări la nivel global inclusiv România, principalele îngrijorări ale tinerilor români exponenți ai generațiilor Millenials și Z sunt legate de educația și dezvoltarea abilităților personale, nivelul de corupție din mediul de afaceri și politică respectiv protecția mediului. 37% dintre mileniali și 38% dintre cei din generația Z sunt îngrijorați de dezvoltarea abilităților personale, în vreme ce 35% respectiv 30% își manifestă îngrijorarea față de corupție. Procentele celor care au selectat problemele de protecție a mediului ca principală grijă sunt de 29% respectiv 27%.

Rezultatele la nivel local diferă de cele la nivel global unde, cele mai mari preocupări ale persoanelor din generația Millenials sunt legate de menținerea stării de sănătate (28%0, șomaj (27%) respectiv protecția mediului (26%).

În același timp, cei din generația Z, la nivel global cel puțin, pun pe primul loc protecția mediului în proporție de 26%, urmată de șomaj și menținerea stării de sănătate (25% fiecare).

Exponenții celor două generații sunt destul de pesimiști și în ceea ce privește situația financiară, pandemia de Covid-19 creând incertitudini din acest punct de vedere. 44% dintre românii exponenți ai generației Millenials sunt stresați în cea mai mare parte a timpului, peste media globală de 41%. Cât privește generația Z, peste jumătate (51%) din respondenții sondajului Deloitte susțin că sunt stresați aproape permanent, media globală pentru această generație fiind de 46%.

Pentru Millenials, cele mai importante surse de stres sunt situația financiară (61% în România, 46% la nivel global), bunăstarea familiei (57% în România, 46% la nivel global), locul de muncă și perspectivele în carieră (56% în România, 41% la nivel global), starea de sănătate fizică și mentală (51% în România, 33% la nivel global. Pentru cei care fac parte din generația Z, principalul factor de stres este bunăstarea familiei (66% în România, 47% la nivel global), urmat de aspectele ce țin de carieră (62% în România, 50% la nivel global) și situația financiară pe termen lung (58% în România, 48% la nivel global).

„Preocupările tinerilor din Generațiile Millennials și Z s-au schimbat ușor în contextul pandemiei, atât în România, cât și la nivel global. Totuși, românii rămân mai ancorați în aspectele legate de situația financiară și, implicit, de carieră, decât media globală, dominată de preocuparea pentru protecția mediului, cel puțin în cazul Generației Z. Este salutar faptul că tinerii români sunt interesați de educație și de dezvoltarea abilităților personale și profesionale, însă este preocupant că majoritatea dintre ei nu consideră adecvat nivelul actual de acces la aceste resurse esențiale, nu doar pentru succesul lor individual, ci și pentru progresul nostru, ca societate”, a declarat Alexandru Reff, Country Managing Partner, Deloitte România și Moldova.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: