Genesis Property: Un angajat din doi crede ca birourile post-pandemice trebuie regandite pentru a include spatii de lucru diferite

Data publicarii: Astazi, 29-11-2021 | HR/Cariere
Potrivit sondajului inițiat de Genesis Property în rândul a peste 1100 de angajați din toată țara în perioada septembrie - octombrie a acestui an, pe măsură ce angajații se vor reîntoarce la birouri după încheierea pandemiei, devine tot mai clară nevoia de a transforma aceste spații pentru a le adapta la noile nevoi specifice modului de lucru post-pandemic. Jumătate dintre cei care au răspuns la sondaj consideră că biroul ar trebui regândit pentru a crea spații diferite care să le ofere mai multă flexibilitate în funcție de tipul de activitate și de nevoile de colaborare pe modelul Activity-Based Workspace (AWB). Mai mult, 60% dintre respondenți cred că e nevoie de tehnologii avansate pentru o mai bună igienizare a spațiilor de lucru, dar și o limitare a riscurilor pentru sănătate.

Angajații din România consideră că birourile în care își desfășoară activitatea ar trebui să țină tpt mai mult cont de modelul de lucru hibrid. Astfel, peste 45% dintre respondenți consideră că aceste spații ar trebui să fie mari, de tip open-space, 43% așteptându-se ca acestea să includă și zone flexibile de lucru de tip cafenea sau inspirate din spațiile de tip co-working.

De asemenea, 72% dintre cei care au participat la studiu consideră că e nevoie de spații deschise mai mari pentru ședințe sau pentru birouri care să includă mai mult de 20 de oameni, spații de dimensiuni medii pentru grupurile de 15 până la 20 de oameni și spații mici în care să poată lucra cel mult cinci oameni. Astfel, tot mai multe spații de birouri din viitor ar putea include zone de tip cafenea, terase în aer liber și spații verzi în imediata vecinătate.

Angajații care au revenit la birou în ultima perioadă își doresc spații în care să se simtă în siguranță din punct de vedere al sănătății, spații dotate cu tehnologii care să îmbunătățească igienizarea acestora și să limiteze riscurile pentru sănătate. 80% dintre respondenți consideră ca fiind utile ecranele digitale care să afișeze indicatori de stimulare a imunității în vreme ce 70% cred că în clădirile de birouri e nevoie de câte o zonă special concepută pentru nevoi imediate de izolare. O zonă care ar trebui în același timp să fie și echipată în acest sens.

„Birourile trebuie regândite și transformate pentru a se adapta mai bine modului de lucru din viitor și nevoilor de lucru și de colaborare ale angajaților. Pandemia a schimbat așteptările angajaților, iar un birou proiectat pe baza unui concept dinamic și agil precum Activity-Based Workspace (ABW) și adaptat contextului epidemiologic prin măsuri și tehnologii precum cele recomandate de standardul IMMUNE™ poate reprezenta un răspuns la tendințele din piața muncii post-pandemice”, spune Gavin Bonner, vicepreședinte în cadrul Genesis Property.

Sondajul mai sus amintit a fost realizat în perioada septembrie - octombrie 2021 la nivel național prin intermediul platformei iVox pe un eșantion de 1100 de utilizatori de internet. 54% dintre aceștia sunt femei și peste 50% au vârste cuprinse între 25 și 40 de ani. De asemenea mai mult de jumătate dintre respondenți au venituri lunare mai mari de 3000 de lei net.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: