Opinie Deloitte: Cumpararea unei locuinte, intre scumpirea creditelor si cota redusa de TVA

Data publicarii: 16-02-2022 | Imobiliare
De curând a intrat în vigoare legea care extinde aplicarea cotei reduse de TVA de 5% pentru achizițiile de locuințe la o valoare de până la 700.000 de leu, autoritățile publicând deja și normele de implementare. De altfel, calificarea locuințelor pentru această cotă redusă a constituit unul dintre cele mai importante subiecte de interes din ultimii ani atât pentru dezvoltatorii imobiliari, cât și pentru persoanele fizice care intenționează sau intenționau să își achiziționeze o locuință nouă. Rămâne însă de văzut dacă această măsură va avea și efectul scontat asupra prețurilor.

„Piața locuințelor este influențată de numeroși factori la acest început de an. Pe de o parte, avem semnalul de scumpire a creditelor transmis de Banca Națională a României prin majorarea dobânzii de politică monetară peste așteptări, care ar putea avea ca efect temperarea cererii, și lărgirea sferei de aplicare a cotei reduse de TVA pentru achiziția de locuințe, care ar trebui să conducă la scăderea prețurilor, cel puțin pe segmentul vizat de această măsură.

Pe de altă parte, presiunile inflaționiste, tensiunile din piața muncii, dar și cererea ridicată pun sub semnul întrebării direcția prețurilor pe această piață în perioada următoare”, scriu Adrian Teampău, Director, și Raluca Ciocîia, Senior Consultant, Taxe Indirecte, Deloitte România.

De menționat este de asemenea faptul că această cotă de TVA redusă de doar 5% se aplică pentru achiziții cu prețuri cuprinse între 450.000 și 700.000 de lei. Măsura este aplicabilă pentru o singură achiziție însă.

Prin urmare, orice persoană fizică va avea posibilitatea de a cumpăra o locuință, individual sau în co-proprietae cu o altă persoană fizică, dacă prețul de achiziție este cuprins între 450.000 și 700.000 de lei fără TVA. Nu contează pe de altă parte dacă persoana respectivă a cumpărat o altă locuință în anii anteriori, când plafonul maxim era de 450.000 de lei.

„Facilitatea fiscală oferită pe acest segment de preț are potențialul de a impulsiona achizițiile, atât ca locuință personală, cât și în scop investițional. Aici intervine, însă, și efectul scumpirii creditelor, care ar putea afecta cererea, dat fiind că, pe acest segment de preț, finanțarea prin credit ipotecar este mai prezentă”, adaugă cei doi experți Deloitte.

„În concluzie, actualul context macroeconomic este dominat de inflație, cu efect inclusiv asupra prețurilor materialelor de construcție, și de deficit de forță de muncă. Dar cazul României nu este singular, situații similare se regăsesc în majoritatea economiilor lumii, în sectorul imobiliar. Pe de altă parte, în România, cererea de locuințe este pe un trend ascendent de mai mulți ani, iar oferta este subdimensionată, așa că rămâne de văzut cum va evolua piața în perioada următoare”, conchid ei.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: