Studiu Deloitte: peste jumatate dintre companiile locale au planuri de reducere a emisiilor de carbon, pe care le vor finanta in principal din surse interne si fonduri UE

Data publicarii: 02-05-2022 | Mediu
Potrivit celei mai recente ediții a studiului Deloitte CEO Survey România, peste 54% din companiile locale intenționează ca în perioada următoare să își reducă emisiile de carbon. Studiul a fost realizat în rândul a peste 100 de directori financiari ai unor companii care activează pe piața locală.

24% din cei care au participat la studiul inițiat de Deloitte au în vedere reducerea emisiilor de carbon cu cel puțin cincizeci de procente în vreme ce 16% au în plan reduceri de până la 50%. De asemenea, 14% dintre directorii financiari care au participat la studiu, și-au propus obiective mult mai îndrăznețe, și anume zero emisii de carbon nete.

Potrivit studiului, sau mai bine zis rezultatelor acestuia, România se clasează peste media Central Europeană unde doar 41% dintre companiile care reprezintă cele 15 țări participante la studiu au în plan reducerea emisiilor de carbon.

Cele mai active companii din acest punct de vedere, companii care au deja și strategii în ceea ce privește emisiile de carbon sunt cele din industriile prelucrătoare, servicii financiare și bunuri de consum. La polul opus se află companiile din tehnologie, mass-media, utilități, energie sau telecomunicații, sectoare în care s-au făcut puțini sau deloc pași în această direcție.

„În România, interesul companiilor și autorităților pentru finanțarea «verde» este tot mai mare, aceasta fiind văzută ca un pilon cheie pentru reducerea emisiilor de carbon la nivelul întregii economii. Potrivit Băncii Naționale a României, expunerea instituțiilor de creditare pe segmentul finanțării «verzi» s-a dublat între 2015 și 2021, ajungând la 5,1 miliarde de lei, ceea ce reprezintă 4% din totalul expunerilor față de sectorul nefinanciar.

Această creștere este însoțită de un set de reglementări în continuă evoluție și de criterii de evaluare pentru împrumuturi sau obligațiuni «verzi». Companiile trebuie să acționeze acum pentru a rămâne atractive pentru piață pe termen lung și pentru a putea finanța tranziția către un mod de operare durabil”, a declarat Sorin Elisei, Director, Deloitte România, liderul practicilor de sustenabilitate și energie.

Amintim de asemenea faptul că 33% din cei care au participat la sondaj admit că intenționează so își reducă emisiile de carbon, stabilind anul 2030 ca termen final pentru atingerea obiectivelor. Doar 3% dintre companiile chestionate spun că și-au atins deja obiectivele declarate.