Analiză PwC: Ce schimbări apar la impozitarea veniturilor persoanelor fizice și ce domenii sunt vizate în principal?

Data publicarii: 16-09-2022 | Economie
Potrivit celor mai recente modificări aduse Codului Fiscal, apar schimbări demne de consemnat în ceea ce privește facilitățile fiscale aplicabile angajaților sezonieri, cei din sectorul agricol, alimentar sau de construcții. Se va modifica și regimul fiscal aplicabil veniturilor din salarii, investiții, cedarea folosinței bunurilor sau activități independente.

Astfel, angajații sezonieri care au contracte încheiate cu firme care plătesc impozitul specific (cei din HoReCa spre exemplu), vor datora impozit pe veniturile obținute din salarii începând cu 1 ianuarie 2023. Până acum, aceștia erau exceptați de la acest tip de taxare.

De asemenea, pentru cei care activează în sectorul alimentar, agricol sau construcții, scutirile de la plata impozitului pe venit și exceptarea parțială sau integrală de la plata contribuțiilor sociale pentru veniturile realizate din salarii va fi limitată începând cu aceeași dată, la persoanele încadrate pe baza unui contract individual de muncă.

„O altă limitare, care va intra însă în vigoare începând cu veniturile aferente lunii august 2022, este legată de reducerea nivelului veniturilor brute lunare din salarii şi asimilate salariilor pentru care se aplică facilitățile fiscale, în sensul reducerii plafonului lunar scutit de impozitul pe venit și contribuții sociale de la 30.000 lei la 10.000 lei inclusiv. Partea din venitul brut lunar ce va depăși 10.000 lei va reprezenta venit impozabil, pentru care angajatorii vor avea obligația reținerii impozitului pe venit aferent. Această diminuare a plafonului la 10.000 lei va avea impact și în zona contribuțiilor sociale obligatorii”, scriu Bogdan Cârpă-veche, Senior Manager PwC România și Irina Nuțescu, Senior Manager PwC România.

Veniturile din activități independente începând cu prima lună a anului viitor, se va reduce de la 100.000 de euro la echivalentul în lei a 25.000 de euro plafonul până la care cei care obțin astfel de venituri pot determina venitul net pe baza unei norme de venit. Astfel, începând cu anul fiscal următor, cei care obțin venituri peste această sumă, vor determina venitul anual net în sistem real.

„Începând cu veniturile anului 2023 se modifică și plafoanele aplicabile pentru determinarea contribuțiilor sociale datorate de persoanele fizice care obțin alte venituri decât cele de natură salarială (ex: venituri din activități independente, drepturi de proprietate intelectuală, cedarea folosinței bunurilor, investiții); aceste plafoane se vor încadra între 12 și 24 de salarii minime brute pe țară în cazul contribuției de asigurări sociale, respectiv între 6 și 24 de salarii minime brute pe țară în cazul contribuției de asigurări sociale de sănătate”, adaugă cei doi experți PwC.

Cota de impozitare se va modifica de asemenea de la 1 ianuarie 2023, de la 5% la 8% pentru veniturile din investiții, în vreme ce veniturile din jocuri de noroc vor fi impozitate cu cote cuprinse între 3% și 40%. Impozitul de 3% este aplicabil veniturilor cuprinse între 0 și 10.000 de lei. Cea mai mare cotă, de 40% va fi aplicabilă veniturilor care depășesc suma de 66.750 lei.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: