Studiu Deloitte: Europa se profileaza drept cel mai mare producator de hidrogen verde, energia „curata” care ar putea transforma pana in 2030 industria grea si prelucratoare, aviatia si transporturile

Data publicarii: 15-02-2023 | Finante-Banci
Cu o pondere de 30% din capacitatea totală de producție la nivel mondial, Europa se profilează drept cel mai mare producător de hidrogen verde. Acest lucru se datorează resurselor regenerabile vaste de care dispune această zonă dar și de procesul de decarbonizare demarat în ultimii ani care își propune ca până în anul 2030 să transforme complet sectoarele economice cu amprentă mare de carbon precum cel al industriei grele, prelucrătoare, al aviației și transporturilor. Potrivit studiului Deloitte „Hydrogen. Making it happen”, Orientul MIjlociu și Australia au de asemenea capacități importante de producție, fiecare dintre aceste zone având o cotă de 20% din capacitatea mondială. Același studiu relevă faptul că pentru a ajunge la scenariul de zero emisii până în anul 2050, capacitatea actuală de producție a hidrogenului „curat” ar trebui triplată.

„Studiul propune cinci direcții de acțiune pentru o tranziție funcțională către energia pe bază de hidrogen. În primul rând, crearea unei cereri naturale în piață, prin coalizarea actorilor economici convinși de beneficiile tehnologiilor pe hidrogen. În al doilea rând, este nevoie de reglementări aplicate domeniului, de exemplu, stabilirea unui index privind gradul de poluare a diverselor tehnologii pe bază de hidrogen și deci încurajarea hidrogenului verde între opțiunile existente. Pașii următori se referă la cuplarea potențialului de producție cu cel de stocare și transport, prin convertirea infrastructurilor care există deja.

Nu în ultimul rând, este nevoie de colaborare: inovația nu vine sub presiunea reglementărilor, ci prin voința comună și demersuri sistemice. Soluția de a integra aceste măsuri sunt așa-zisele «hub-uri de hidrogen», adică zone geografice care au resurse accesibile de producție, potențial investițional și reglementări care stimulează piața de profil, iar studiul arată că Europa se bucură de cele mai bune premise pentru a materializa până în 2030 astfel de proiecte. Prin potențialul său semnificativ din zona energiilor regenerabile, și România poate juca un rol important și sper ca viitoarea strategie națională a hidrogenului să reflecte un nivel de ambiție corespunzător acestui potențial”, a declarat Sorin Elisei, Director Consultanță, Deloitte România, și Liderul practicilor de sustenabilitate și energie.

Hidrogenul se bucură de o cotă de piață în creștere în ultimii ani, fiind una dintre opțiunile viabile în cursa pentru reducerea emisiilor de carbon. Se estimează astfel că până în 2030, fiecare miliard de euro investit în proiecte pe bază de hidrogen, va produce 10.000 de noi locuri de muncă. Piața este deja diversă, cu peste 600 de proiecte pe hidrogen anunțate sau operaționale la nivel mondial.

Studiul Deloitte „Hydrogen. Make it happen” a evaluat măsura în care hidrogenul poate răspunde provocărilor actuale de pe piața energetică dar și bunele practici și variantele optime pentru atingerea obiectivului de eliminare a emisiilor de carbon în totalitate până în anul 2050.