Sondaj EY România: Facilităţile fiscale acordate pentru cercetare-dezvoltare sunt încă insuficient accesate de către companiile româneşti

Data publicarii: 30-03-2023 | Economie
Potrivit unui studiu realizat de EY cu privire la proiectele de cercetare-dezvoltare și facilitățile de care acestea pot beneficia, 46% din companiile românești spun că nu aplică pentru a obține facilitățile fiscale acordate prin legislație de Statul Român. Același studiu, scoate în evidență și principalele motive pentru care contribuabilii ezită din acest punct de vedere.

În baza prevederilor din Codul Fiscal, companiile care au activități de cercetare-dezvoltare pot obține facilități fiscale care privesc impozitul pe profit sau impozitul pe veniturile angajaților care sunt implicați în astfel de proiecte, facilități care au ca scop principal stimularea cercetării.

Care sunt motivele pentru care companiile românești nu accesează astfel de facilități? Ei bine, potrivit studiului amintit mai sus, o mare parte dintre acestea au avut dificultăți în a determina activitățile eligibile pentru astfel de facilități. De asemenea, peste 50% dintre inspecțiile fiscale desfășurate la companiile care au aplicat pentru facilități aferente activităților de cercetare-dezvoltare, s-au finalizat cu ajustări privind facilitățile aplicate.

De asemenea, peste 75% din companiile care au aplicat pentru facilități fiscale aferente activității de cercetare-dezvoltare, nu au reușit să obțină certificare din partea unui expert desemnat de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Mai mult, 40% dintre companiile care au participat la sondaj, nici nu cunosc aceste facilități

“Consider că zona de cercetare-dezvoltare este foarte ofertantă şi potrivită pentru multe industrii în perioada următoare, iar companiile din România ar trebui să aibă în vedere în avantajele oferite de Codul Fiscal prin aceste facilităţi, aducând inclusiv beneficii de cash-flow. Recomand contribuabililor să analizeze în ce măsură activităţile pe care le au sunt potrivite pentru a aplica aceste facilităţi în perioada următoare” spune Andra Caşu, Partener, liderul departamentului de Impozite directe, EY România.

“Facilităţile fiscale pentru activităţile de cercetare-dezvoltare există de mulţi ani în legislaţia românească, însă nu au fost accesate pe scară largă de companiile care ar putea beneficia de ele. Anul 2023 a venit cu modificări importante privind procedura de aplicare a acestor facilităţi, care clarifică anumite aspecte neclare sau insuficient reglementate şi care ar trebui să încurajeze tot mai multe companii să aplice facilităţile fiscale pentru activităţile de cercetare-dezvoltare desfăşurate,” adaugă Răzvan Ungureanu, Director, Impozite Directe, EY România.