Opinie Deloitte: Romania impune noi obligatii de raportare fiscala pentru multinationale. Ce trebuie sa stie companiile vizate?

Data publicarii: 30-05-2023 | Economie
La data de 1 septembrie 2022 a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul nr. 2048 care implementează Directiva UE cu privire la raportarea țară cu țară. Acesta a adus modificări semnificative pentru companiile care activează în țara noastră, anumite multinaționale fiind obligate să furnizeze informații detaliate cu privire la activitățile lor, impozitele plătite și profiturile obținute în fiecare țară în care operează.

Directiva amintită mai sus face parte dintr-un demers mai larg al Uniunii Europene de a promova transparența dar și o atitudine mai responsabilă vizavi de aspectele fiscale, obligând companiile multinaționale cu cifre de afaceri de cel puțin 750 de milioane de euro, să raporteze anumite informații de natură fiscală și financiară care să acopere fiecare jurisdicție în care înregistrează operațiuni.

Astfel, în urma publicării Ordinului nr. 2048, multinaționalele cu cifre de afaceri consolidate de peste 750 de milioane de euro au obligația de raportare țară cu țară și în România. Această obligație începe cu exercițiul financiar demarat la data de 1 ianuarie 2023, informațiile care trebuie raportate incluzând printre altele numărul de angajați din fiecare jurisdicție, natura activităților desfășurate, profiturile înregistrate dar și impozitele declarate și plătite. Odată cu acestea, se așteaptă ca autoritățile fiscale să-și consolideze capacitatea de a identifica tentativele de evaziune fiscală și de transfer de profit de către companiile multinaționale.

„Există și unele provocări în calea implementării acestei raportări, care țin de capacitatea autorităților fiscale române de a gestiona și administra informațiile obținute prin acest demers, dar și de a se coordona cu instituții fiscale din alte jurisdicții. De asemenea, pentru a aplica această directivă, autoritățile fiscale române au nevoie de instrumente specifice pentru a detecta și investiga cazurile de evaziune fiscală, iar pentru aceasta este nevoie de investiții semnificative în instruire, tehnologie și alte tipuri de resurse”, scriu Maria Butcu, Director, și Evelina Călin, Manager, Soluții de Servicii Externalizate, Deloitte România.

„De asemenea, implementarea directivei va necesita coordonare între autoritățile fiscale române și autoritățile fiscale din alte țări în care își desfășoară activitatea grupurile multinaționale. Acest lucru poate fi o provocare, în special în cazurile în care există diferențe în cerințele de raportare sau în care tratatele fiscale dintre țări sunt neclare sau inconsecvente”, adaugă aceștia.

Prin urmare, implementarea Directivei privind raportarea țară cu țară și în România, este un pas important pe care îl fac autoritățile fiscale din țara noastră în vederea creșterii transparenței și a responsabilității în aspectele de natură fiscală. Autoritățile vor avea astfel posibilitatea de a identifica mai ușor evaziunea fiscală și transferul de profit și în cele din urmă, să se asigure că sistemul fiscal este echitabil și eficient pentru toți cei care activează pe piață.