Studiu Deloitte: 90% din companii considera ca tehnologia cloud este esentiala pentru dezvoltare, transformare digitala si competitivitate pe piata

Data publicarii: 31-05-2023 | Finante-Banci
Potrivit celei mai recente ediții a studiului Deloitte Future of Cloud, 90% dintre companii consideră că tehnologia de acest tip este esențială pentru dezvoltare, mai ales atunci când este utilizată împreună cu alte tehnologii de ultimă oră precum cea a inteligenței artificiale sau Internet of Things. De asemenea, 88% dintre cei care au participat la acest studiu consideră că soluțiile de tip cloud sunt vitale pentru consolidarea poziției în rândul competitorilor și pentru generarea de venituri.

Potrivit aceluiași raport amintit mai sus, investiția în tehnologiile de tip cloud cresc eficiența și agilitatea pentru 88% dintre respondenți, creează noi procese și fluxuri operaționale pentru 87% dintre aceștia și reduce riscurile legate de business și de reglementare pentru un procent de 83%.

Pe de altă parte, deși pentru 89% dintre respondenți printre prioritățile strategice se numără creșterea eficienței și a agilității, acestea nu sunt și domeniile în care aceștia inovează. În schimb, companiile care au participat la acest studiu au relatat că au reușit să stimuleze inovația în domenii precum reducerea riscurilor legate de business și de reglementare, sau creșterea veniturilor din produse sau servicii existente.

„Organizațiile din întreaga lume și din România au făcut pași evidenți și semnificativi în adoptarea de soluții cloud, dar unele dintre ele încă nu cunosc cu adevărat diversitatea beneficiilor care decurg din acest tip de investiții. Majoritatea se concentrează pe îmbunătățirea vitezei și a eficienței, în general, și pe optimizarea costurilor, dar tehnologia cloud poate fi folosită în multe alte arii, cum ar fi managementul riscului, continuitatea afacerii sau dezvoltarea de produse. De asemenea, este important ca beneficiile reale ale cloud-ului să fie resimțite de persoanele fizice și de companii în relația cu autoritățile publice, iar dezvoltarea unui cloud guvernamental este crucială în acest sens. De exemplu, țara noastră a adoptat un cadru legislativ care vizează crearea unei infrastructuri cloud la nivel național și alocă aproape 6 miliarde de euro în total domeniului digitalizării, cu peste 370 de milioane de euro pentru investiții în infrastructura de cloud, prin Planul Național de Redresare și Reziliență”, a declarat Andrei Ionescu, Partener coordonator Consultanță și Managementul Riscului, Deloitte România.

„Serviciile avansate de cloud, cum ar fi dezvoltarea de software specific cloud, o piață care va ajunge la 750 milioane de aplicații cloud-native la nivel global până în 2025, conform International Data Corporation, ar putea aduce schimbări semnificative în organizațiile care doresc să creeze un cadru propice transformării digitale, îmbunătățirii proceselor orientate spre clienți și a celor de gestionare a relației directe cu clienții. Cu toate acestea, companiile ar putea întâmpina provocări, dacă nu își calibrează eforturile în această direcție cu abilitatea de a inova în linie cu prioritățile strategice”, a declarat Emil Constantinescu, Consulting Senior Specialist Lead, Deloitte România.

Studiul Deloitte Future of Cloud a fost realizat în rândul a 500 de experți din conducerea companiilor din SUA și a analizat gradul de adopție al platformelor și serviciilor de tip cloud precum și modul în care acestea sunt utilizate pentru atingerea obiectivelor strategice, inovație și îmbunătățirea rezultatelor.