Preturile locuintelor din Bulgaria sunt cu 20-25% mai mici decat ale celor din Romania

Data publicarii: 02-04-2007 | Imobiliare

Bulgarii sunt mult inaintea romanilor nu doar la turism, ci si atunci cand  vine vorba de reglementarea pietei imobiliare. Cresterile de preturi ale imobilelor sunt justificate, bulgarii fiind foarte exacti in a face calcule legate de vanzarea unei case, noteaza Gardianul. In schimb, in Romania, preturile caselor au ajuns, in ultimii ani, la niveluri fabuloase, pe un singur considerent: cererea uriasa. Astfel ca multi romani au ajuns sa cumpere case de vacanta nu numai in Spania, ci si pe litoralul bulgaresc.

Potrivit analistilor imobiliari, casele si apartamentele vandute in Bulgaria sunt, in medie, cu 20-25% mai ieftine decat cele comercializate pe piata autohtona. Motivul il reprezinta maturitatea pietei din Bulgaria, care nu se poate compara cu cea din Romania. "Proprietarii de la noi au crescut preturile nejustificat, pentru ca traim intr-o tara atipica, unde nimic legat de preturi nu se poate explica.

Romanii sunt mai latini si cresc preturile la perioade de timp relativ scurte, in timp ce bulgarii sunt foarte exacti si nu umfla preturile fara motiv", a declarat Liviu Ureche, membru in Comisia europeana pentru elaborarea standardelor imobiliare.

O casa in Albena, 30.000-40.000 de euro

Potrivit analistului, o casa in Albena, spre exemplu, poate fi cumparata cu 30.000 - 40.000 euro, ceea ce a determinat un interes tot mai crescut din partea romanilor pentru acea zona. Cat despre locuintele din Sofia, Ureche a precizat ca o garsoniera poate fi cumparata aici cu 20.000 - 25.000 euro. Bineinteles ca exista si zone in Sofia unde pretul unei garsoniere ajunge la 60.000 euro.

Chiar si asa, tarifele sunt mult mai mici decat in Bucuresti, unde cea mai ieftina garsoniera costa 35.000 euro, intr-o zona rau-famata din periferie, iar cu 60.000 euro se poate achizitiona o garsoniera fara imbunatatiri intr-un cartier mai bun. Si in cazul apartamentelor, diferentele sunt vizibile, de mii de euro. Liviu Ureche si-a exprimat speranta ca, pe viitor, pretul locuintelor din Romania va scadea, pe fondul unei reglementari a acestei piete.

Integral in Gardianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: