Dobanda medie efectiva a creditelor de consum din Romania este de 20%

Data publicarii: 02-04-2007 | Finante-Banci

BNR a publicat noua structura a costului creditelor aratand diferenta dintre valorile afisate de banci si cele reale, noteaza Adevarul. Potrivit ultimelor date, bancile comerciale folosesc comisioanele pentru a scumpi creditele de consum in lei, in medie, cu circa patru procente peste nivelul dobanzii nominale. Iar in cazul imprumuturilor in euro, diferenta dintre dobanda afisata si costul total perceput este de circa 2,5 puncte procentuale.

Creditele de consum acordate populatiei au accelerat ritmul de crestere in prima luna a anului curent. Astfel, soldul total al imprumuturilor pentru consum s-a ridicat la circa 31,6 miliarde de lei, cu peste 4% mai mult decat in decembrie 2006. Mai mult, ritmul de crestere a creditelor este peste cel inregistrat in lunile din ultimul trimestru al anului trecut.

Totodata, luna ianuarie a confirmat reaparitia tendintei de creditare in valuta. Dupa ce Banca Nationala a renuntat la impunerea unui prag maxim de acordare a imprumuturilor in valuta, institutiile de credit au reintrodus ofertele de finantare in euro, astfel ca, in decembrie 2006, ritmul anual de crestere a soldului creditelor de consum a revenit la tendinta de dublare, evolutie confirmata de prima luna din acest an. Iar atractivitatea creditelor in euro tine de costul mai redus decat al finantarilor in moneda nationala.

Datele publicate de banca centrala arata faptul ca, in cazul creditelor de consum acordate in euro pe o perioada de pana la cinci ani, dobanda medie nominala este de circa 10% pe an. Totusi, dobanda anuala efectiva, ce cuprinde toate costurile asociate imprumutului, este de 12,60%. Spre deosebire, in cazul creditelor in lei, rata nominala este de aproape 15%, iar dobanda anuala efectiva se ridica la aproximativ 19%.

Integral in Adevarul