BankNews.ro - The Business Republic

Nicaieri un sef de stat nu agita piata valutara ca Vacaroiu, anuntand deprecieri iminente
Finante-Banci | Data Publicarii: 24-04-2007

"Nu se fac asemenea declaratii in calitate de presedinte de stat. Adica, se feresc cei din Banca Nationala sa faca declaratii privind evolutia cursului si vii tu, mare finantist, sa spui ca moneda se va deprecia masiv in curand. Este total impotriva legilor economiei si ma mira ca un economist, cum se pretinde a fi Nicolae Vacaroiu, face asemenea gafe. Nicaieri in lume nu am auzit vreun sef de stat sa iasa sa agite spiritele din piata valutara, anuntand iminenta depreciere", a declarat, ieri, dealerul sef al unei importante banci comerciale, noteaza Gandul.

Reactiile dealerilor vin la numai o zi dupa ce presedintele interimar, Nicolae Vacaroiu, a acordat un interviu agentiei Reuters, in care a anuntat ca exista un risc "enorm" ca leul sa se deprecieze puternic."Riscul unei corectii este enorm, avand in vedere soldul balantei de plati", a afirmat Vacaroiu, care a adaugat ca este posibil sa se ajunga la o paritate de 3,4 lei/euro. "Sunt putin ingrijorat de existenta riscului abaterii de la stabilitatea macroeconomica. Va fi nevoie sa gasim solutii pentru a stabiliza inflatia si deprecierea leului", a mai afirmat Vacaroiu.

Desi se feresc sa comenteze gestul lui Vacaroiu, alti comentatori economici spun ca, pentru a se ajunge la deprecieri rapide, e nevoie de mai multe conditii. "Exista un risc valutar, pentru ca deficitul extern este mult prea mare, iar finantarea sa este intr-o masura tot mai mare una speculativa. Referitor la situatia politica, aceasta ar putea fi un factor declansator al unei eventuale crize valutare, numai in conditiile inrautatirii unor macroindicatori si a scaderii oportunitatilor de profit speculativ. De pilda, acum, marja dintre dobanda de referinta la leu a BNR si dobanda de referinta la euro a BCE este in scadere", explica Liviu Voinea, director de cercetare al Grupului de Economie Aplicata.

Alti dealeri spun, la randul lor, ca recomandarile din piata sunt de evitare a leului, in fata altor monede. "Recomandarile pe pietele emergente sunt de vanzare pe leu si de cumparare pe zlot. Niciunui jucator nu ii place ideea de referendum, de instabilitate politica de la noi. Drept pentru care investitorii manifesta o oarecare prudenta in a tranzactiona moneda romaneasca. De cealalta parte, nici leul nu are forta necesara sa se aprecieze mai mult. Exista o valoare prag la care se stabilizeaza, indiferent ce spune Vacaroiu", a precizat un alt dealer.

Integral in Gandul

http://www.banknews.ro/stire/10361