BankNews.ro - The Business Republic

IFN se inghesuie sa se inscrie la BNR
Finante-Banci | Data Publicarii: 17-05-2007

Un numar de 108 institutii financiare nebancare s-au inscris, pana in prezent, la Banca Nationala a Romaniei, din care 17 in regim special, a declarat prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu, la Forumul Financiar Sud-Est European, de la Bucuresti. "BNR a inregistrat 230 de notificari si, pana in prezent, 108 inscrieri, din care 17 in regim special", a spus Florin Georgescu.

Din numarul de IFN-uri inscrise, 46 au ca obiect de activitate leasingul financiar, trei activeaza in domeniul creditului de consum, trei in domeniul creditului ipotecar, 7 ofera microcredite, un IFN finanteaza tranzactiile comerciale iar altul emite de garantii, in timp ce alte 48 au ca obiect de activitate solutii multiple de creditare.

Georgescu a explicat ca prevederile Basel II nu sunt aplicabile IFN-urilor, insa bancile-mama pot include unele prevederi conform acordului in ceea ce priveste bazele de date, contabilitatea, raportarile intra-grup precum si masurile de siguranta. Potrivit pasaportului european obtinut odata cu aderarea la Uniunea Europeana IFN-urile trebuie sa respecte anumite reglementari reglate de protectia consumatorului, de riscul de credit, precum si alte masuri prudentiale. De asemenea, aceste institutii pot efectua activitati transfrontaliere pe baza unor autorizari obtinute de la Banca Centrala din tara de origine.

La infiintare, institutiile financiare nebancare (IFN) sunt obligate sa aiba un capital social de minimum 200.000 de euro, echivalentul in lei, trebuie sa se constituie ca societatti comerciale pe actiuni si sa includa in denumirea lor sintagma "institutie financiara nebancara" sau abrevierea acesteia, "IFN".

Curentul

http://www.banknews.ro/stire/10764