BankNews.ro - The Business Republic

Certificate ISO cu recunoastere internationala pentru firmele romanesti
Economie | Data Publicarii: 21-05-2007

Incepand cu 24 aprilie 2007, CERTIND a devenit primul organism de certificare din Romania ale carui certificate au recunoastere internationala pentru trei domenii de maxim interes economic. Astfel, dupa ce anul trecut a obtinut acreditarea pentru certificarea sistemelor de management al calitatii, conform ISO 9001, de curand CERTIND a primit din partea Organismului de National de Acreditare din Grecia - ESYD recunoasterea competentei pentru certificarea sistemelor de management de mediu, conform ISO 14001 si pentru certificarea sistemelor de management al sigurantei alimentului, conform ISO 22000.

In consecinta, certificatele emise de catre CERTIND sub acreditarea ESYD sunt recunoscute international, CERTIND fiind la aceasta data singurul organism de certificare din Romania care emite certificate cu recunoastere internationala pe toate cele trei standarde de referinta: ISO 9001, ISO 14001 si ISO 22000.

Organismul de Acreditare ESYD este membru fondator al European Co-operation for Accreditation (EA) si membru al organizatiei Internationale IAF (International Accreditation Forum), fiind semnatar al Protocolului de Recunoastere Multilaterala - IAF/MLA. Potrivit prevederilor Protocolului de Recunoastere Multilaterala - IAF/MLA, fiecare semnatar al acestuia recunoaste acreditarile organismelor acordate de ceilalti semnatari. Totodata, fiecare semnatar al protocolului sustine in mod activ recunoasterea, de catre industria si autoritatile din tara sa, a tuturor certificatelor emise de catre un organism de certificare care a primit acreditarea de la unul dintre ceilalti membri semnatari.

Prin urmare, certificatele emise de catre CERTIND sunt recunoscute in mod oficial in: Uniunea Europeana, Statele Unite ale Americii, Argentina, Australia, Noua Zeelanda, Brazilia, Canada, China, Hong Kong, India, Indonezia, Japonia, Coreea, Malaezia, Mexic, Norvegia, Filipine, Singapore, Africa de Sud, Elvetia, Taipei sau Tailanda.

Acest eveniment prezinta un deosebit interes pentru agentii economici din Romania, asigurand acestora posibilitatea de a accesa fara restrictii piete straine precum si de a stabili legaturi cu parteneri europeni sau din alte zone economice de pe glob, in baza recunoasterii conferite de o certificare valabila la nivel international.

In contextul crearii Pietei Unice Europene, acreditarea si certificarea se numara printre instrumentele recomandate de Uniunea Europeana pentru inlaturarea barierelor existente in calea liberei circulatii a produselor si serviciilor, conferind pe langa prezumtia de conformitate cu cerintele esentiale si un surplus de incredere tertilor interesati.

AmosNews

http://www.banknews.ro/stire/10837