BankNews.ro - The Business Republic

Sindicatele ameninta cu proteste pentru a beneficia de tichete de masa
Economie | Data Publicarii: 18-09-2007

Sindicatele resping intentia guvernului de a nu acorda, nici in 2008, tichete de masa si vor solicita, prin actiuni de strada, acordarea acestui drept tututror categoriilor de bugetari, fara a se face discriminare intre salariati, a declarat liderul sindical Vasile Marica.

Potrivit presedintelui Aliantei Nationale a Sindicatelor Bugetarilor Sed Lex, Vasile Marica, tichetele de masa nu au fost acordate niciodata tuturor categoriilor de bugetari, ci doar unor anumite categorii de angajati din sanatate. Totodata, liderul sindical a precizat ca, odata acest drept castigat, tichetele nu pot fi eliminate pentru cei care le primesc, iar daca acest lucru se va intampla, sindicatele au in vedere sa actioneze guvernul in instanta.

"Utilitatea tichetelor de masa a fost oricum deturnata. Au devenit un fel de moneda nationala, un nou mijloc de plata cu care se poate cumpara orice. Astfel, tichetele de masa contribuie la micsorarea bugetului national, pentru ca sunt cheltuieli deductibile", a spus Marica.

Totodata, liderul sindical a spus ca in programul de actiuni ale bugetarilor se regaseste si solicitarea  acordarii tichetelor de masa tuturor categoriilor de bugetari, pentru a se elimina discriminarea din sistem si a precizat ca eliminarea tichetelor de masa nu este justificata in conditiile in care se bazeaza pe anularea unui drept castigat de anumite categorii de angajati.

Pe de alta parte, presedintele Confederatiei Nationale Sindicale Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat ca prin mentinerea deciziei de a nu acorda tichetele de masa nici in 2008, guvernul nu stimuleaza angajatii sa vina la munca.

"Legea 142/1998 (legea de acordare a tichetelor de masa, n. red.) creeaza acest mecanism de stimulare a fortei de munca, dar daca, din pacate, se mentin si in 2008 restrictiile din anii trecuti inseamna ca legea a fost inteleasa prost", a afirmat Hossu.

Presedintele Cartel Alfa a mai precizat ca "este inadmisibila" discriminarea care se face intre bugetarii care au obtinut in instanta dreptul la tichete de masa si ceilalti bugetari, care intentioneaza sa organizeze actiuni de protest daca acordarea tichetelor nu este extinsa la toate categoriile de bugetari, dupa cum prevede legea.

Ministrul muncii, Paul Pacuraru, a declarat ca salariatii din institutiile publice nu vor primi tichete de masa in 2008, in baza unui act normativ pe care guvernul il pregateste in acest sens si care va abroga acest drept, asa cum s-a mai intamplat in ultimii ani. Ministrul a precizat ca tichetele de masa nu se acorda de mai multi ani in institutii publice, desi exista o lege care reglementeaza acordarea acestor plati suplimentare in natura. Pentru 2007, guvernul a emis in noiembrie anul trecut ordonanta de urgenta 88 prin care a stabilit ca tichetele de masa nu se acorda in institutiile publice. Prin acelasi act normativ, guvernul a mai amanat si acordarea altor drepturi sociale: pensia pentru sotul supravietuitor si echivalentul in bani a biletelor de tren pentru pensionari. Decizia guvernului a avut ca justificare restrangerea cheltuielilor bugetare.

Potrivit ordonantei 88/2006, institutiile publice centrale si locale, indiferent de sistemul de finantare si de subordonare, inclusiv activitatile finantate integral din venituri proprii, infiintate pe langa institutiile publice, cu exceptia institutiilor finantate integral din venituri proprii, nu acorda tichete de masa in anul 2007. Din institutiile publice fac parte Parlamentul, Administratia Prezidentiala, ministerele, celelalte organe de specialitate ale administratiei publice, alte autoritati publice, institutiile publice autonome, precum si institutiile din subordinea acestora, indiferent de modul de finantare a acestora. Institutii publice locale includ comunele, orasele, municipiile, sectoarele municipiului Bucuresti, judetele, municipiul Bucuresti, institutiile si serviciile publice din subordinea acestora, cu personalitate juridica, indiferent de modul de finantare a activitatii acestora.

In 2007, doar institutiile publice care obtin venituri extrabugetare pot acorda tichete de masa. Valoarea unui tichet de masa este de 7,5 lei.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/12620