BankNews.ro - The Business Republic

Curtea de Apel a dispus acordarea salariului de 880 lei pentru profesori
Diverse | Data Publicarii: 03-11-2007

Federatia Educatiei Nationale (FEN) a castigat, vineri, la Curtea de Apel Bucuresti, procesul privind salariul minim de 880 de lei pentru profesori, a declarat, vineri, presedintele Catalin Croitoru.

Curtea de Apel Bucuresti a dat, vineri, sentinta in procesul intentat Guvernului de Federatia Educatiei Nationale (FEN) care a cerut majorarea salariului de baza al profesorilor la 880 de lei conform contractului colectiv de munca la nivel national. "Toti profesorii, membri ai FEN au dreptul sa primeasca de la 1 ianuarie 2007 si pana in prezent diferenta  de bani pana la 880 de lei", a precizat Croitoru. Intr-un astfel de caz, ministerul va trebui sa acorde acest salariu tinand cont de cele trei majorari salariale din 2007: cinci la suta de la 1 ianuarie, 2 la suta de 1aprilie si 15 la suta de la 1 octombrie.

Surse guvernamentale au declarat insa ca Ministerul Educatiei intentioneaza sa atace cu recurs sentinta de vineri a Curtii de Apel Bucuresti.

"Daca instanta se va pronunta favorabil, atunci Ministerul Educatiei va fi obligat sa inceapa negocierile pentru a stabili salariul minim de baza in invatamant care nu poate fi mai mic decat cel stabilit la nivel national, de 440 lei, respectiv 880 lei pentru cei cu studii superioare. De asemenea, vom cere si plata retroactiva pe ultimele noua luni", a declara in urma cu doua saptamani presedintele FEN, Catalin Croitoru.

Reamintim ca la randul lor sindicatele din toate judetele din tara afiliate Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) au declansat procedurile de a da in judecata inspectoratele scolare pe aceeasi tema, pentru a-si primi banii. De altfel, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, prin Uniunea Sindicatelor Independente din Invatamant Dolj a castigat definitiv si irevocabil procesul privind acordarea salariului de baza brut de 880 de lei pentru personalul din invatamant cu studii superioare de lunga durata, incepand cu 1 ianuarie 2007, conform art. 40 din Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National pe anii 2007-2010. "Am trimis primului ministru un memoriu prin care ii cerem sa generalizeze la nivel national hotararea instantei din Dolj, pentru ca exista in invatamant o discriminare care nu poate fi eliminata altfel", a declarat presedintele FSLI, Aurel Cornea.

"Absolut toate judetele au declansat procedura, iar daca guvernul nu va emite o ordonanta de urgenta, toate sindicatele din teritoriu vor demara procese pentru a-si castiga drepturile salariale", a mai spus Cornea. Avand in vedere precedentul judiciar creat, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant a solicitat Guvernului Romaniei sa emita o ordonanta de urgenta prin care sa se stabileasca ca, incepand cu 1 ianuarie 2007, pentru cei peste 45.000 de salariati din invatamant cu studii superioare debutanti, salariul minim de baza brut este de 880 lei si sa se acorde diferentele de drepturi salariale incepand cu 1 ianuarie, actualizate cu rata inflatiei.

Coform grilelor de salarizare elaborate de Guvern, aplicate in prezent, salariul de baza brut pentru personalul didactic cu studii superioare debutant este de 761 lei, lunar.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/13540