BankNews.ro - The Business Republic

Transgaz se listeaza la Bursa de Valori Bucuresti
Finante-Banci | Data Publicarii: 20-11-2007

In perioada 26 noiembrie - 7 decembrie se va desfasura oferta publica Transgaz pentru 1,177 milioane de actiuni, cu drepturi de alocare atasate, la un pret de 191,92 lei/actiune, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. Oferta Transgaz este cea mai mare oferta publica initiala de vanzare de actiuni realizata pana acum de o companie romaneasca, iar valoarea sa va depasi 67 de milioane de euro. "Listarea la bursa a pachetului de 10% din actiunile transportorului de gaze are ca scop atragerea de fonduri pentru investitiile pe care compania intentioneaza sa le faca in anii urmatori, dar si pentru cresterea transparentei acesteia. Se estimeaza ca in urma operatiunii de listare se vor strange 67 de  milioane de euro, bani care vor fi folositi pentru modernizarea infrastructurii de transport" a declarat Varujan Vosganian, Ministrul Economiei si Finantelor.

"Transgaz, una dintre companiile strategice ale Romaniei, beneficiaza de un cadru de reglementare aliniat la standardele Europene care permite stabilitatea si predictibilitatea veniturilor sale. Ne asteptam ca aceasta listare sa fie de interes pentru toate categoriile de investitori, dar mai ales pentru investitorii cu un profil de risc moderat" a spus Ioan Rusu, Director General Transgaz.

Oferta a fost intermediata de Raiffeisen Capital&Investment (RCI). "Fara indoiala Transgaz este oferta publica a anului 2007 si cel mai mare IPO de la Bursa de Valori Bucuresti pana in prezent. IPO-ul Transgaz marcheaza insa si alte premiere: este prima oferta publica pentru care va functiona dreptul de alocare, in plus ne asteptam sa inregistram un numar record de investitori care poate depasi 10.000" a spus Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank.

Actiunile Transgaz, avand drepturi de alocare atasate, pot fi subscrise in doua transe: 60% din numarul total al acestora vor fi oferite investitorilor care fac subscrieri de peste 500.000 de lei, iar restul va fi destinat subscrierilor sub aceasta suma. Actiunile vor putea fi subscrise la sediile Raiffeisen Bank, Raiffeisen Capital&Investment si Intercapital Invest, care formeaza grupul de distributie.

"In oferta publica Transgaz se vor folosi in premiera in Romania drepturile de alocare, tranzactionarea propriu zisa urmand astfel sa inceapa la aproximativ 3 zile de la data decontarii. |n acest mod investitorii nu vor mai trebui sa stea cu banii blocati timp de doua luni pana la listarea actiunilor si isi vor putea lichidiza investitia chiar anul acesta. Preconizam ca tranzactionarea drepturilor de alocare va avea loc in jurul datei de 19 Decembrie, 2007, admitand ca BVB nu intra in vacanta.  Dupa inregistrarea majorarii de capital la depozitarul central, Drepturile de alocare se convertesc in actiuni nou emise" a subliniat Mirela Ionescu, Director General Raiffeisen Capital&Investment.

Comisionul la subscrierea de actiuni Transgaz prin RCI si grupul de distributie este zero. Alocarea actiunilor si dreturilor de alocare este pro-rata atat pentru Transa Investitorilor Mici cat si pentru Transa Investitorilor Mari.

"Aceasta oferta va beneficia de cea mai ampla distributie de pana acum, intrucat locatiile grupului de distributie acopera 71 de orase, fata de doar 50 la Transelectrica. 360 de angajati Raiffeisen sunt pregatiti sa preia subscrieri in oferta Transgaz", au declarat reprezentantii Raiffeisen.

"RCI vede aceasta oferta ca pe un suflu nou pe piata de capital, care ar putea readuce optimismul pe Bursa. |n anul 2008 exista toate premisele pentru un numar de peste 5 IPO-uri. RCI pregateste deja 2 IPO-uri: Teraplast Bistrita pentru luna februarie - martie 2008 si Adeplast Oradea pentru mijoocul anului 2008." a declarat Mirela Ionescu.

Redactia BankNews.ro

http://www.banknews.ro/stire/13879_transgaz_se_listeaza_la_bursa_de_valori_bucuresti.html