BankNews.ro - The Business Republic

Ministrul german de finante apara cotatia ridicata a monedei unice europene
International | Data Publicarii: 27-11-2007

Ministrul german de finante, Peer Steinbrück, apara taria monedei unice europene, in ciuda dificultatilor intampinate de exportatori si de temperarea perspectivelor de crestere economica, intr-un interviu acordat cotidianului Handelsblatt de marti, citat de AFP.

"Nimeni nu poate sa aiba un interes legat de deprecierea euro", a declarat acesta, intr-o perioada in care moneda unica europeana se apropie de valoarea istorica de 1,5 dolari, mai multe sectoare cheie ale economiei exprimandu-si deja ingrijorarea privind exporturile proprii.

"In ultimele luni, economia germana a contribuit la aprecierea euro", este de parere Steinbrück.

Secretarul german de stat pentru economie, Walther Otrembaen, a avertizat la inceputul saptamanii ca taria monedei euro ar putea constrange Germania sa isi reviziuasca in sens negativ perspectivele de crestere pentru 2008.

Chiar daca oficialul german a tinut sa nu para alarmist, acesta a admis ca "perspectivele de crestere s-ar redus".

"Criza financiara americana, care este inca departe de a se fi terminat, existand in continuare riscul unei extinderi catre economiile europene, este in parte responsabila pentru evolutia euro. Vin apoi preturile ridicate la petrol, compensate in parte de cotatia ridicata a euro In cele din urma, moneda unica europeana se apreciaza intr-un ritm mai alert decat era prevazut", a explicat Steinbrück pentru cotidianul Handelsblatt.

"Trebuie sa avem grija pentru a nu fi pusi in situatia de a anunta o recesiune imediat dupa trecerea perioadei de euforie conjuncturala", a avertizat ministrul german, citat de AFP.

Berlinul mizeaza pentru acest an pe o crestere a produsului intern brut (PIB) de 2,4%, dupa ce in 2006 nivelul de crestere al PIB a fost de 2,6%, iar pentru anul 2008, autoritatile germane preconizeaza un ritm de crestere al PIB de 2%.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/14023_ministrul_german_de_finante_apara_cotatia_ridicata_a_monedei_unice_europene.html