BankNews.ro - The Business Republic

Si restantierii inregistrati la Biroul de Credit se mai pot imprumuta
Finante-Banci | Data Publicarii: 20-12-2007

Institutiile de credit accepta sa-i imprumute pe cei din baza de date a Biroului de Credit doar in conditii foarte restrictive, noteaza Cotidianul. O restanta in baza de date a Biroului de Credit nu inseamna neaparat stoparea accesului la finantari bancare. Lucru cert insa, prezentain aceasta baza de date inseamna o restrictionare semnificativa a posibilitatilor de a mai contracta un imprumut bancar.

Atitudinea bancilor fata de rau-platnici variaza de la caz la caz. Daca o parte a bancilor refuza sa vorbeasca despre valoarea restantei de la care nu te mai poti califica pentru un credit, altele publica o cifra exacta. BCR, de exemplu, acorda credite si restantierilor, insa dupa o analiza care nu tine numai de valoarea inregistrata la Biroul de Credit. "Analizam mai multe aspecte inainte de a lua o decizie. Motivatia solicitantului de credit este foarte importanta. Daca, de exemplu, nu a platit ratele pentru ca a fost plecat din tara sau a fost internat si poate dovedi acest lucru cu acte, are sanse reale de a se califica pentru un credit", au declarat reprezentantii BCR. O cifra pe un exemplu concret: "Cu o restanta de 50 de lei pe 60 de zile nu te califici, la prima vedere, pentru un credit la BCR", au spus responsabilii bancii.

Mai sint institutii de credit care vorbesc despre sume precise in ceea ce priveste valoarea restantei la Biroul de Credit. La Credit Europe Bank, limita acceptata este pina la 20 de lei, iar vechimea restantei e de maximum 45 de zile. Libra Bank da credite tuturor celor care nu au restante mai mari de 40 de euro pe o perioada mai lunga de 30 de zile, in timp ce la UniCredit Tiriac si Alpha Bank vorbim despre restante de pina la 10 lei pe o perioada de pina la 10 zile. BRD accepta si ea sa acorde credite restantierilor, insa numai dupa ce solicitantul isi achita integral datoria. Tot la BRD, unii dintre clientii cu datorii sint creditati in "conditii speciale". "Clientii care au restante curente in sold trebuie sa achite in intregime datoriile restante. In cazul acestora, precum si al clientilor cu restante in istoric, in urma analizei suplimentare se poate lua decizia de finantare in conditii standard sau speciale ori se poate hotari refuzarea finantarii", au spus reprezentantii celei de-a doua banci din sistem.

Sint banci care, in functie de caz, solicita garantii suplimentare celor care sint restantieri. In cazul rau-platnicilor de la Banca Transilvania, acordarea creditului este conditionata de o aprobare speciala. ABN Amro, Banca Romaneasca, Piraeus Bank, Raiffeisen Bank si Volksbank acorda credite rau-platnicilor, insa in conformitate cu politica de creditare a bancii, analizindu-se cu atentie fiecare caz in parte, criteriile fiind: perioada in care au inregistrat restante, suma restanta si existenta unor motive intemeiate pentru intirziere. Pe baza unor analize pozitive se pot face derogari de la procedura.

Cotidianul

http://www.banknews.ro/stire/14526_si_restantierii_inregistrati_la_biroul_de_credit_se_mai_pot_imprumuta.html