BankNews.ro - The Business Republic

Cea mai buna afacere pentru romani este sa ramana angajati
Afaceri | Data Publicarii: 07-02-2008

Cresterea economica din ultimii ani a anesteziat spiritul antreprenorial al compatriotilor nostri. Ei prefera slujbe sigure si bine platite, noteaza Capital. Intrarea in afaceri nu pare sa fie o optiune de cariera pentru foarte multi romani. Un studiu publicat recent de catre Global Entrepreneurship Research Consortium arata ca in tara noastra numai 1,3% din populatia cu varsta cuprinsa intre 18 si 64 de ani a pornit in ultimii trei ani si jumatate un business.

Aceasta proportie este semnificativ mai mica decat cea din statele in care exista o traditie indelungata in antreprenoriat si unde cei care au succes in acest domeniu beneficiaza de o imagine publica pozitiva. In Anglia, de exemplu, 2,7% din populatie si-a infiintat o firma in aceeasi perioada, in Statele Unite, 3,4%, in Spania, 4,3%, iar in China, 10%. "Romanii, pana in 1989, nu au fost obisnuiti sa fie antreprenori. Din aceasta cauza, pentru multi oameni, s-a format o traditie potrivit careia cel mai bine este sa fii angajat", considera Agnes Nagy, profesor la Universitatea Babes Bolyai din Cluj si coordonatorul local al studiului Global Entrepreneurship Monitor.

"In plus, in ultimii ani, Romania a atras foarte multe companii multinationale, care au creat locuri noi de munca. O parte din persoanele cu initiativa s-au angajat la aceste firme pe salarii mari si nu au mai demarat o activitate proprie, pentru ca au vazut alte oportunitati de a obtine venituri, si nu pe calea unei activitati antreprenoriale", adauga Agnes Nagy.

Aceasta tendinta se inregistreaza insa si in tari in care exista o traditie puternica in antreprenoriat, indeosebi in perioadele de regres economic. In Silicon Valley, o mare parte dintre cele mai renumite companii au fost pornite in perioade de recesiune economica, pentru ca o diminuare a oportunitatilor de pe piata muncii si o stagnare a cresterii salariilor face ca pentru multe persoane competente calea antreprenoriala sa devina mai tentanta si mai benefica.

Pe de alta parte, in perioadele de boom economic, asa cum se intampla in prezent in Romania, exista mai putini oameni tentati sa isi demareze propria afacere sau sa renunte la locurile de munca sigure si bine platite pentru a se angaja intr-un start-up, unde exista un risc mai mare de esec.

Dar nu numai cresterea economica sustinuta din ultimii ani explica nivelul redus al activitatii antreprenoriale. "O mare parte a populatiei active a Romaniei isi desfasoara activitatea in alte tari ale Uniunii Europene. Unii dintre cei care au un spirit de initiativa mai ridicat au plecat in strainatate. Acest lucru a fost masurat de echipa de cercetare din Spania. In 2007, in aceasta tara, in regiunile in care isi desfasoara activitatea multi romani, spiritul antreprenorial al conationalilor nostri este foarte ridicat", spune Agnes Nagy.

Integral in Capital

http://www.banknews.ro/stire/15418_cea_mai_buna_afacere_pentru_romani_este_sa_ramana_angajati.html