BankNews.ro - The Business Republic

Federal Reserve va face tot ce este necesar pentru a reduce riscurile
International | Data Publicarii: 15-02-2008

Presedintele Federal Reserve, Ben Bernanke, a spus marti ca banca centrala va actiona asa cum trebuie pentru a ajuta economia Statelor Unite in acest moment tensionat si ca Fed este constienta ca, pe parcursul acestui an, cresterea economica ar trebui sa isi revina, arata Reuters.

"Comitetul de politica monetara al Federal Reserve va evalua cu atentie informatiile referitoare la perspectiva economica si va actiona in consecinta la momentul oportun, pentru a sustine cresterea economica si pentru a putea da asigurarile necesare cu privire la riscuri", a spus Bernanke, intr-un discurs pregatit pentru comisia bancara din senatul SUA.

Bernanke a spus ca perspectivele economiei s-au inrautatit in ultimele luni si ca riscurile unei incetiniri economice au revenit. Presedintele Fed se asteapta la o crestere economica lenta care se va accelera pe parcursul anului, pe fondul unei inflatii moderate, iar Fed trebuie sa ia in considerare efectele pachetului guvernamental de stimulente fiscale si monetare in politica sa monetara.

"Politica monetara trebuie sa fie determinata luand in considerare atat previziunile pe termen mediu pentru activitatea economica si pentru inflatie, cat si riscurile care pot interveni", a adaugat pesedintele Fed.

Bernanke a conturat o imagine sumbra a riscurilor cu care se va confrunta economia. El a explicat ca exista o foarte mare probabilitate ca in curand sa apara un nou declin in sectorul constructiilor de case si in activitatile adiacente, piata muncii s-ar putea inrautati, energia ar putea sa se scumpeasca si casele sa se ieftineasca, factori care ar putea afecta cheltuielile de consum pe termen scurt.

In acelasi timp, Bernanke a remarcat ca inflatia s-a accentuat, ca urmare a scumpirii petrolului si alimentelor si a unui dolar mai slab, adaugand ca va monitoriza cu atentie riscurile inflationiste.

"Pana in prezent, asteptarile inflationiste au ramas suficient de bine ancorate, dar orice tendinta de inrautatire a lor si orice erodare a credibilitatii Federal Reserve in combaterea inflatiei ar putea complica semnificativ misiunea noastra de sustinere a stabilitatiii preturilor si ar reduce flexibilitatea bancii centrale de a contracara temperarea cresterii economice pe viitor", a avertizat presedintele Fed.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/15637_federal_reserve_va_face_tot_ce_este_necesar_pentru_a_reduce_riscurile.html