BankNews.ro - The Business Republic

Scaderea pretului la alimente cu 5-10% ar putea rezulta din negocierile cu retailerii
Economie | Data Publicarii: 06-03-2008

Un rezultat posibil al negocierilor patronatelor din industrie cu retailerii ar fi scaderea preturilor produselor alimentare cu 5-10%, a declarat, joi, presedintele Romalimenta, Sorin Mina.

"In urma negocierilor, pretul produselor ar putea sa scada rapid cu 5-10% si, pentru ca lucrurile astea curg incet in timp, s-ar putea ca preturile din Romania sa ajunga simtitor sub preturile din Comunitatea Europeana. Acum la unele produse preturile sunt cu 40-50% mai mari decat in Comunitatea Europeana. Totusi, daca ramane numai negocierea intre noi si retaileri fara sprijinul Guvernului sau al politicului, daca ei nu limiteaza si daca nu trateraza niste reguli clare, totul este iluzoriu", a spun Sorin Mina.

Patronatele din industria alimentara solicita Consiliului Concurentei (CC) sa verifice piata de retail, au declarat joi reprezentanti ai asociatiilor patronale din domeniu, in cadrul unei conferinte de presa.

"Vom solicita CC sa ne comunice punctul de vedere pe care-l va obtine in urma analizei pe care o va face. Penalitatile pot ajunge la 10% din cifra de afaceri inregistrata in anul anterior. Noi nu dorim ca supermarketurile sa fie amendate, ci numai sa se aseze la masa cu noi si sa inceteze abuzul de putere. Cerem ca analiza sa fie confidentiala pentru ca oricum exista riscul ca unii producatori sa fie delistati, ca urmare a demersului nostru", a afirmat presedintele Patronatului National al Vitei de Vie si Viticulturii, Ovidiu Gheorghe.

Patronatele si sindicatele din industria alimentara propun elaborarea unui Cod de Bune Practici Comerciale in vederea eliminarii abuzurilor de putere exercitate de supermarketurile din Romania asupra producatorilor nationali prin impunerea unor conditii contractuale excesive.

Astfel, patronatele si sindicatele sustin ca supermarketurile folosesc in relatiile cu furnizorii un sistem de practici discriminatorii si anticoncurentiale impunand producatorilor sa nu comercializeze altor magazine produse la preturi mai mici.

De asemenea, "lipsa de transparenta" a constituirii pretului de raft creeaza confuzie in randul consumatorilor in ceea ce priveste adaosul comercial real. Prin folosirea "taxelor ascunse" se ajunge la o crestere artificiala a preturilor de vanzare, iar profitabilitatea supermarketurilor poate ajunge pana la 60%, in timp ce producatorii si consumatorii inregistreaza pierderi.

Prin urmare, patronatele si sindicatele din industria alimentara vor demara o serie de actiuni comune precum: elaborarea unui Cod de Bune Practici Comerciale pentru supermarketuri, avizat de Consiliul Concurentei, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si Ministerul Economiei si Finantelor; incheierea unui accord intre reprezentantii industriei alimentare din Romania si cei ai supermarketurilor privind practicile comerciale; solicitarea unei  reglementari legislativa in domeniul practicilor comerciale si extinderii supermarketurilor.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/16111_scaderea_pretului_la_alimente_cu_5-10p_ar_putea_rezulta_din_negocierile_cu_retailerii.html