BankNews.ro - The Business Republic

Romanii din Italia vor salarii de minimum 600 de euro pentru a se intoarce in Romania
Economie | Data Publicarii: 26-03-2008

Peste 90 la suta dintre participantii la bursa locurilor de munca de la Roma, organizata de Ministerul Muncii, in februarie, au fost barbati intre 35 si 45 de ani, care au cerut salarii de 600-800 de euro pentru a se intoarce in Romania.

Potrivit datelor centralizate de Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse (MMFES), mai mult de jumatate dintre cei care au venit la bursa de la Roma au declarat ca lucreaza in Italia fara forme legale, iar peste 13 la suta au spus ca nu au un  loc de munca. Pentru a se intoarce la munca in tara, majoritatea lucratorilor romani au solicitat salarii cuprinse intre 600 si 800 de euro, dar au existat si muncitori care au declarat ca ar accepta si 450 de euro, dar si care au cerut peste o mie de euro.

La evenimentul organizat de MMEFS la Roma au participat 700 de persoane, care provin in special din Moldova (judetele Vrancea, Neamt, Bacau si Botosani) si din sudul tarii, inclusiv din Bucuresti.

Bursa de la Roma s-a adresat lucratorilor in constructii, astfel ca peste 90 la suta din participanti au fost barbati, din care aproape jumatate aveau varsta cuprinsa intre 35 si 45 de ani. Peste 28 la suta dintre participanti aveau peste 45 de ani, iar 22 la suta, intre 25 si 35 de ani. Potrivit MMFES, mai mult de jumatate dintre romanii participanti la bursa, care au completat chestionarele oferite de organizatori, aveau studii profesionale si de ucenicie, 28 la suta aveau studii liceale sau postliceale si doar trei procente erau absolventi de facultate.

Multi dintre participantii la bursa de la Roma s-au interesat ulterior de locurile de munca vacante din Romania, mai ales telefonic, iar firmele participante au fost contactate pentru  incheierea de contracte de prestari servicii cu firme ale unor romani din Italia, pentru a aduce echipe de muncitori romani in tara. MMEFS anunta ca, din 14 aprilie, s-au stabilit probe de lucru cu aceste echipe, iar in perioada sarbatorilor de Pasti, cand multi romani se vor intoarce in tara, cei interesati ar putea incheia contracte de munca cu firmele din Romania.

Ministerul Muncii si Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) au organizat, pe 23 februarie, la Roma, prima bursa a locurilor de munca pentru romanii din Italia care vor sa se intoarca in Romania. Aceasta a fost prima actiune dintr-o strategie aprobata de Guvernul roman, prin care incearca sa-i convinga pe romanii care muncesc in strainatate sa se intoarca in tara, pentru a acoperi deficitul de muncitori existent pe piata interna. Urmatoarea bursa pentru romanii care vor sa se intoarca din strainatate se va desfasura, pe 12 si 13 aprilie, in Spania, la Castelon de la Plana.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/16603_romanii_din_italia_vor_salarii_de_minimum_600_de_euro_pentru_a_se_intoarce_in_romania.html