BankNews.ro - The Business Republic

Nicolas Sarkozy si Gordon Brown cer mai multa transparenta pe pietele financiare
International | Data Publicarii: 28-03-2008

Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, si primul ministru al Marii Britanii, Gordon Brown, aucerut joi bancilor sa isi declare pierderile reale pe care le-au suferit din cauza crizei creditelor, relateaza Reuters.

La nivel mondial, liderii incearca sa limiteze caderea cauzata de turbulentele financiare generate de creditele ipotecare din Statele Unite, care au sporit riscul unui declin economic mondial.

"Am cazut de acord ca avem nevoie de o mai mare transparenta pe pietele financiare, pentru a ne asigura ca bancile vor afisa, integral si in timp util, dimensiunea deprecierilor de active si vor gasi, de asemenea, metode pentru a spori certitudinea evaluarii activelor financiare complexe", arata o declaratie comuna facuta de Brown si Sarkozy.

Bancile au inregistrat deprecieri ale activelor in valoare de peste 125 miliarde dolari ca urmare a crizei creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc din Statele Unite. Potrivit unor estimari, valoarea creditelor neperformante din portofoliile bancilor se ridica la 600 miliarde dolari.

Cei doi lideri au convenit, totodata, sa actioneze pentru a "asigure prosperitatea la nivel global, pe o piata afectata de si mai multe turbulente, prin reformarea Fondului Monetar International pentru a oferi, in acord cu forumul stabilitatii financiare, un sistem de avertizare credibil si cu autoritate pentru economia mondiala si sistemul financiar international".

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/16655_nicolas_sarkozy_si_gordon_brown_cer_mai_multa_transparenta_pe_pietele_financiare.html