BankNews.ro - The Business Republic

ANRE decide in iulie daca pretul energiei electrice va creste
Economie | Data Publicarii: 11-04-2008

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei va analiza in luna iulie sistemul energetic, masura in urma careia se va stabili daca pretul energiei electrice va creste sau nu, a declarat vicepresedintele in domeniul energiei electrice, Nicolae Opris.

"Sunt trei factori esentiali care ar putea determina scumpirea energiei electrice, respectiv majorarea preturilor la gaze, costurile cu emisiile CO2, precum si costuri neprevazute", a precizat reprezentantul Autoritatii.

Pe de alta parte, acesta a mentionat ca in urma analizarii sistemului ar putea descoperi si un argument pentru mentinerea actualului nivel al pretului energiei. "Am avut parte de o iarna calda, iar asta a insemnat un consum de resurse mai mic. Aceasta situatie ar putea influenta pozitiv decizia din iulie", a adaugat Nicolae Opris.

Ultima majorare a  pretului electricitatii s-a operat anul trecut, in 1 aprilie. Atunci, comitetul de Reglementare al ANRE a decis ajustarea pretului la energia electrica din mai multe cauze. Printre acestea se numara cresterea preturilor la combustibili, carbunele scumpindu-se in medie cu 8% si cresterile probabile ale pretului gazului metan, destinat consumului industrial in 2007.

Regimurile hidrologice reduse din ultimul trimestru al lui 2006 si anticipate pentru intreg anul 2007 atat pe Dunare, dar si pe raurile interioare, cat si introducerea mecanismului reglementat pentru plata capacitatilor de productie au fost alte cauze ale cresterii tarifelor.

Resursele de energie electrica au crescut cu 12,7 %, iar resursele de energie primara au scazut cu 5,3 %, in primele doua luni ale anului 2008 fata de perioada similara din 2007, potrivit unui comunicat de presa remis de Institutul National de Statistica (INS).

Potrivit sursei citate, in perioada 1 ianuarie- 29 februarie 2008, resursele de energie electrica au fost de 12.213,8 milioane KWh, in crestere cu 1.377,0 milioane KWh (+12,7 %) fata de primele doua luni ale anului 2007.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/16981_anre_decide_in_iulie_daca_pretul_energiei_electrice_va_creste.html