BankNews.ro - The Business Republic

Ultimul racnet in materie de telefoane mobile
IT&C | Data Publicarii: 11-04-2008

La CTIA Wireless 2008, cea mai mare expozitie de telefonie mobila din Statele Unite ale Americii, a existat un telefon pentru fiecare persoana, noteaza Cotidianul. CTIA 2008 s-a terminat, insa multe dintre telefoanele prezentate nu sint inca nici macar lansate. "PC World" face o trecere in revista a celor mai interesante telefoane mobile expuse.

Spre exemplu, Samsung Instinct a fost numit unul dintre concurentii iPhone "de cea mai pura rasa". O colaborare intre Sprint si Samsung, telefonul este privit drept cea mai serioasa incercare de a depasi iPhone. Are suport 3G (prin reteaua EVDO Sprint), GPS pentru aplicatia sa de navigare, foarte multe caracteristici pentru personalizare, posibilitatea pentru aplicatii prin suportul sau Java/Brew, iar pretul sau (neanuntat inca) ar trebui sa fie mult sub iPhone.

Este putin mai gros, dar nu la fel de lat, iar indragostitii de iPhone l-ar putea adopta foarte repede.

Sprint vrea sa cheltuiasca 100 de milioane de dolari pentru marketing.

Neonode a lansat un telefon minuscul, N2, care cintareste doar putin peste 50 de grame. Are o interfata originala touch, poate rula muzica sau video si suporta e-mail. Neonode spune ca il va lansa la jumatatea verii deblocat in orice retea, pentru cei care spun ca marimea conteaza.

Casio nu se preda: telefonul sau, G'z, antisoc si antiacvatic, a fost prezentat la CTIA intr-un acvariu de pesti. Este un clamshell cu exterior cauciucat, care pare sa functioneze si dupa ce a fost scapat in apa, insa nu prezinta, din punct de vedere tehnologic, nimic nou. Publicul sau tinta pare sa fie cel care vrea sa dea telefoane in timp ce face scufundari sau care este predispus sa scape lucruri in piscina. G'z One va fi lansat in iunie la un pret de circa 100 de dolari.

Motorola a venit cu Moto Z9, care ar trebui lansat la jumatatea lunii in reteaua AT&T si care este un slider in traditia Motorola - clamshell RAZR subtire, cu suport HSDPA/UMTS si GPS. Z9 va fi primul telefon Motorola care va suporta partajarea de video in timp real, o aplicatie AT&T, iar pretul sau va fi de 250 de dolari (pentru un contract pe doi ani).

Acum citeva saptamini, Research in Motion (RIM) spunea ca noul sau telefon, BlackBerry Pearl 8120, va fi disponibil doar clientilor corporate ai AT&T. Acum a remediat aceasta problema, cu o versiune pentru consumatori, care incepe sa fie vinduta din 14 aprilie. Nu a fost anuntat pretul, dar versiunea T-Mobile va suporta HotSpot at Home, serviciu care permite folosirea conectivitatii Wi-Fi a telefonului pentru a da telefoane nelimitate voice over IP.

Tot RIM a introdus si BlackBerry 8330 din seria Curve, care suporta EVDO. Cu o zi inainte de deschiderea CTIA, Verizon a anuntat ca va oferi 8330 luna viitoare pentru 320 de dolari. Telefonul suporta GPS, dar nu si Wi-Fi.

Galerie foto telefoane mobile:
  • Samsung Instinct

    Samsung Instinct

  • Neonode N2

    Neonode N2

  • Casio G'z one

    Casio G'z one

  • Motorola Z9

    Motorola Z9

  • BlackBerry Pearl 8120

    BlackBerry Pearl 8120

Citeva dintre telefoanele prezentate sint actualizari ale unor modele populare. LG a introdus telefonul sau enV2, succesorul enV, un telefon EVDO care se deschide pentru a dezvalui o tastatura completa si un display de 2,4 inch (exista si un ecran extern de 1,4 inch).

Tot LG a adus noul telefon Vu, unul dintre aparatele cu care AT&T va debuta noul sau serviciu tv, unul care se bazeaza pe emisie reala, nu pe video trimis prin Internet. LG spune ca telefonul apare in mai, dar pretul nu este deocamdata cunoscut.
Anuntul principal al HTC la CTIA a fost telefonul sau HTC Touch Dual, practic un HTC Touch imbunatatit prin adaugarea unei tastaturi cu 20 de taste care se deschide prin alunecare exterioara.

Va fi lansat la vara si este un telefon HSDPA quad-band, probabil unul dintre primele care vor suporta Windows Mobile 6.1, update-ul sistemului de operare al Microsoft anuntat la CTIA.

Tot HTC a prezentat un telefon Verizon, concurent al Touch (un telefon EVDO cu tehnologia proprietara TouchFlo), care pina acum a fost disponibil doar in Sprint; in Verizon se va numi Verizon XV6900.

In sfirsit, pina si telefoanele business incep sa devina mai colorate. Spre exemplu, Q9c de la Motorola, care va sosi in retelele Alltel si US Cellular in aceasta vara, este disponibil nu doar pe negru, ci si in culori mai vii, precum verde deschis. Alltel spune ca va cere 200 de dolari pentru acest smartphone pe Windows Mobile 6, cu o tastatura QWERTY si suport broadband EVDO.

Anuntat anul trecut, telefonul Z750a de la Sony Ericsson vine, in sfirsit, anul acesta in reteaua AT&T Wireless intr-o gama de culori putin ciudata: pentru inceput roz, purpuriu si gri. Telefonul are ecran OLED (organic light-emitting diode), care va afisa timpul, cine suna si informatii despre melodia rulata. Nici nu va trebui sparta pusculita: Sony Ericsson spune ca va cere 150 de dolari pe telefon.

Katana LX de la Sanyo (da, firma mai face inca telefoane) este un alt aparat care va afisa informatii stralucitoare prin intermediul unui ecran OLED. Ultimul descendent al telefonului popular Katana de la Sanyo (subtire, cu GPS, clamshell), LX va fi oferit in SUA prin Sprint in aceasta luna (nu se stie deocamdata pretul, insa nu ar trebui sa fie prea scump). Va veni in culorile Pacific Blue, Elegant Pink si Liquid Graphite (care inseamna albastru, roz si gri).

Nici Kyocera nu este straina de telefoanele mobile colorate: Virgin Mobile a anuntat ca va oferi versiuni pe albastru si verde ale telefonului sau mobil Marbl in aceasta primavara. Insa, cu noul sau Neo E1100, Kyocera aduce o gaselnita interesanta: un tub subtire pe mijlocul exteriorului carcasei telefonului, care se aprinde cu o lumina albastra de cite ori utilizatorul primeste un apel sau un mesaj.

Si acest telefon are un ecran OLED, care arata informatiile intr-o maniera fantomatica. Este un telefon CDMA (desi Kyocera a anuntat primele sale modele GSM la CTIA).

In timp ce WiMAX pare sa fie un candidat tot mai serios pentru urmatoarea retea de date de generatie noua a Sprint (serviciul se va numi Xohm si in acest moment se vorbeste despre o lansare comerciala in 2009), incepem sa vedem aparate care vor folosi, drept principala pirghie pentru a convinge clientii sa le cumpere, vitezele anticipate ale viitoarei retele de doi pina la patru megabiti pe secunda si chiar mai mult.

Un astfel de aparat, prezentat la CTIA 2008, a fost Nokia N810 WiMAX Edition, un Internet tablet cu ecran tactil de 4,1 inch, care detine o tastatura completa, ce se deschide prin alunecare laterala, si care, cu toate acestea, nu este mai mare decit un iPhone atunci cind inchizi tastatura si folosesti degetele sau stylus-ul inclus.

Nokia spune ca N810 va costa, cel mai probabil, in jur de 500 de dolari cind va fi lansat - ceea ce se va intimpla, din nou cel mai probabil, o data cu lansarea noului serviciu comercial WiMAX (telefonul suporta totusi si Wi-Fi). Deocamdata sint disponibile versiuni non-WiMAX.

Cotidianul

http://www.banknews.ro/stire/16991_ultimul_racnet_in_materie_de_telefoane_mobile.html