BankNews.ro - The Business Republic

Pilonul II: CSSPP vrea sa interzica primilor doi jucatori sa fuzioneze timp de 3 ani
Finante-Banci | Data Publicarii: 17-04-2008

ING Fond de Pensii si Allianz-Tiriac nu vor putea fuziona cu un alt fond de pensii obligatorii timp de trei ani, daca proiectul de norma aflat in dezbatere publica pe pagina de internet a CSSPP va fi aprobat in forma actuala.

Astfel, pentru o perioada de trei ani de la data intrarii in vigoare a prezentei norme, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) poate respinge cererea prevazuta la articolul 6 si in situatia in care, prin fuziune, fondul de pensii absorbant va detine active nete care depasesc 20% din activele nete detinute de catre toate fondurile de pensii obligatorii, se mentioneaza in proiectul de norma.

"Este o masura de anticoncentrare a pietei pensiilor private obligatorii", a declarat Dan Zavoianu, seful serviciului de comunicare al Comisiei.

In ce priveste procedura de autorizare prealabila a fuziunii fondurilor de pensii obligatorii (pilonul II), articolul mentionat prevede ca "in termen de 30 de zile calendaristice de la inregistrarea dosarului complet al solicitantilor, Comisia hotaraste cu privire la autorizarea prealabila a fuziunii fondurilor de pensii".

Administratorii vizati spun ca restrictiile impuse sunt de fapt de domeniul Consiliului Concurentei

"Nu inteleg de ce Comisia introduce o astfel de prevedere in norma, care face obiectul unui alte entitati a statului, respectiv Consiliul Concurentei", a spus directorul general al ING Fond de Pensii, Radu Vasilescu.

El a mentionat ca, in Romania, sunt institutii abilitate ale statului care supravegheaza toate firmele din acest punct de vedere, iar o asemenea prevedere nu este corecta.

Radu Vasilescu a precizat ca ING Fond de Pensii nu exclude varianta unei achizitii a unui jucator din piata, daca aceasta va fi satisfacatoare din punct de vedere financiar pentru societate.

"Aceasta masura este impotriva unei piete libere", a declarat si director general al Allianz-Tiriac Pensii Private, Crinu Andanut.

El a explicat ca, dimpotriva, cu cat un fond de pensii este mai mare, cu atat distribuirea riscului este mai eficienta, iar investitiile pot fi astfel mai profitabile.

Andanut a mentionat ca Allianz-Tiriac Pensii Private nu este interesata de o posibilila fuziune sau achizitie a unui jucator mai mic.

Dupa repartizarea aleatorie, ING a atras 1,38 milioane de clienti si controleaza o treime din piata (33,2%), iar pe locul al doilea se afla Allianz-Tiriac, cu 1,065 milioane de persoane inscrise (25,63% din piata). Locul al treilea pe piata pensiilor private obligatorii este ocupat de Generali, cu 389.607 clienti si 9,37% din piata.

Potrivit legii, un fond de pensii trebuie sa aiba cel putin 50.000 de participanti dupa primii trei ani de la data constituirii ca sa ramana pe piata.

Dupa procesul de redistribuire a celor 332.706 de salariati care nu au optat in cele patru luni ale campaniei de aderare pentru niciun fond, fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) au ajuns la 4,15 milioane de clienti, care le vor varsa lunar 2% din salariul lor brut. In urmatorii opt ani, cota va creste la 6% din salariul brut.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/17130_pilonul_ii_csspp_vrea_sa_interzica_primilor_doi_jucatori_sa_fuzioneze_timp_de_3_ani.html