BankNews.ro - The Business Republic

Dolarul s-a apreciat pana la cotatii maxime ale ultimei luni fata de principalele valute
International | Data Publicarii: 25-04-2008

Dolarul a atins vineri un nivel maxim al ultimei luni fata de valutele principale si s-a indepartat la peste 4 centi distanta de cotatia minima record fata de euro, care inregistrata in aceasta saptamana, sustinut de perceptia mai bunp a investitorilor fata de economia SUA, informeaza Reuters.

Numarul de noi cereri de ajutor de somaj a scazut neasteptat saptamana precedenta, au aratat statisticile publicate joi, acesta fiind un posibil indiciu ca economia nu s-ar confunta cu atat de multe probleme, cum se estimase initial.

Contractele la termen (futures) acorda sanse de 30% pentru mentinerea dobanzii cheie la nivelul actual de 2,25% in aceasta luna. Cu doar o saptamana in urma, contractele la termen dadeau sanse de 50% unei redeceri de 0,25% si tot de 50% pentru o taiere a dobanzilor mai ampla, cu 0,5%.

"Piata la termen s-a relaxat considerabil si se presupune ca Federal Reserve nu va mai reduce dobanda de politica monetara saptamana viitoare, ceea ce sustine dolarul", a spus un strateg valutar de la BTM UFJ, Derek Halpenny.

Indicele dolarului, care inregistreaza performanta monedei americane fata de valutele principale, s-a apreciat pana la un nivel maxim al ultimei luni, de 73,021 puncte.

Euro s-a depreciat pana la 1,5586 dolari, cel mai scazut nivel inregistrat din 3 aprilie, in coborare cu circa 0,5% de la deschiderea sedintei. Moneda europeana se indreapta spre cea mai mare depreciere intr-o luna de aproape un an.

In contrast cu statisticile peste asteptari din Statele Unite, indicele IFO, care indica perceptia managerilor din Germania, a inregistrat cel mai mare declin lunar din septembrie 2001, valoarea din aprilie coborand pana la un minim al ultimilor doi ani.

In acelasi timp, un sondaj a scos in evidenta o incetinire a sectorului manufacturier din zona euro, astfel ca aceste statistici au tras inapoi euro de la nivelul maxim atins la inceputul acestei saptamani, de peste 1,60 dolari/euro.

"Nu se stia despre potentialele riscuri la adresa cresterii economice din zona euro, iar acum nivelul perceptiei acestor riscuri a ajuns semnificativ", a spus un strateg valutar de la Dresdner Kleinwort din Frankfurt, Michael Klawitter.

Dolarul s-a apreciat pana la un nivel maxim al ultimelor doua luni fata de yen, de 104,74 yeni/dolar, moneda japoneza nereusind sa beneficieze de pe urma statisticilor care au aratat ca, in martie, preturile de consum au crescut in cel mai rapid ritm din ultimii zece ani.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/17351_dolarul_s-a_apreciat_pana_la_cotatii_maxime_ale_ultimei_luni_fata_de_principalele_valute.html