BankNews.ro - The Business Republic

BNR pune in circulatie 500 monede de argint dedicate aniversarii a 200 de ani de la nasterea lui Simion Barnutiu
Finante-Banci | Data Publicarii: 11-08-2008

Banca Nationala a Romaniei va pune in circulatie, in scop numismatic, incepand cu data de 11 august 2008, o moneda din argint dedicata aniversarii a 200 de ani de la nasterea lui Simion Barnutiu, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro.

Caracteristicile monedei din argint sunt urmatoarele:

  • valoare nominala: 10 lei
  • material:   argint 999 ‰;
  • greutate:   31,103 grame;
  • forma:    rotunda;
  • diametru:   37 mm;
  • calitate:    proof;
  • margine:   zimtata; 

Aversul prezinta un fragment din acuarela lui Costache Petrescu - "Adunarea Nationala de la Blaj", peste care se afla inscriptia "MAREA ADUNARE NATIONALA DE LA BLAJ - MAI 1848"; in partea stanga, anul emisiunii - 2008, scris vertical, iar in partea superioara, valoarea nominala - 10 LEI; langa chenar inscriptia in arc de cerc "ROMANIA", iar in dreapta, stema Romaniei.

Reversul prezinta portretul lui Simion Barnutiu; in stanga, inscriptia "SIMION BARNUTIU" scrisa vertical, dedesubt, inscriptia "200 ANI DE LA NASTERE", iar la dreapta, anii 1808 si 1864.

Monedele, ambalate in capsule de metacrilat transparent, vor fi insotite de brosuri de prezentare a tematicii emisiunii, redactate in limba romana, engleza si franceza. Brosurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se gasesc semnaturile Guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei si Casierului central. Monedele vor fi prezentate in cutii adecvate, pe al caror capac este inscriptionata sigla BNR.

Tirajul emisiunii este de 500 de exemplare.

Punerea in circulatie, in scop numismatic, a monedelor din argint, din emisiunea dedicata aniversarii a 200 de ani de la nasterea lui Simion Barnutiu, se realizeaza prin sucursalele Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei.

Redactia BankNews.ro

http://www.banknews.ro/stire/19966_bnr_pune_in_circulatie_500_monede_de_argint_dedicate_aniversarii_a_200_de_ani_de_la_nasterea_lui_simion_barnutiu.html