BankNews.ro - The Business Republic

Blocurile ceausiste se scumpesc odata cu trecerea timpului: zonele cu cele mai scumpe locuinte vechi
Imobiliare | Data Publicarii: 07-10-2009

Apartamentele vechi din Berceni, Vitan sau Titan au preturi mai mari cu pana la 35% decat preturile apartamentelor noi.

Vinovati pentru acest dezechilibru, anormal, in opinia actorilor din piata imobiliara, sunt criza, programul guvernamental "Prima casa", care n-a reusit decat sa creasca preturile apartamentelor noi, dar si dezvoltatorii, care nu mai prezinta incredere in fata cumparatorilor. "In mod normal, un apartament nou ar trebui sa fie mai scump cu 25-30% decat unul vechi din aceeasi categorie si situat in aceeasi zona. Asistam la o perioada atipica, dezvoltatorii sunt nevoiti sa vanda, exista o foarte mare presiune asupra lor, unii prefera chiar sa vanda in pierdere decat deloc, ceea ce poate explica de ce in anumite cazuri preturile la apartamentele noi sunt sub cele ale apartamentelor vechi", a declarat pentru Cotidianul Daniel Crainic, administratorul site-ului imobiliare.ro.

Spre exemplu, in zona Vitan, in ansamblul rezidential Vitan Platinum Tower, metrul patrat construit de apartament nou costa 1.200 de euro, cu tot cu TVA.

In aceeasi zona, un proprietar de apartament intr-un bloc construit in anul 1978 are un anunt cu un pret de strigare de 1.698 de euro metrul patrat construit, anuntul nefiind unul din cele mai scumpe.

In cartierul Titan, proprietarii cer pentru apartamentele vechi in jur de 1.600 de euro metrul patrat. Cei care nu vor sa cumpere un apartament construit cu aproape 40 de ani in urma si aleg sa cumpere unul nou platesc cu pana la 300 de euro mai putin pentru metrul patrat construit. De exemplu, ansamblul Evocasa Titanium, ce se construieste in zona Titan, are un pret pentru apartamentele de doua camere de aproximativ 1.300 de euro metrul patrat, TVA fiind inclusa in pret.

Un alt cartier unde preturile la apartamentele vechi sunt mai mari decat la cele noi este Berceni. Pe site-ul proiectului rezidential Trident Residence, apartamentele de doua camere au un pret de 1.115 euro metrul patrat construit. Apartamentele vechi, in zona, au preturi de aproximativ 1.700 de euro metrul patrat construit. Comparatia facuta pe spatii locative nu este reprezentativa, intrucat apartamentele noi sunt mai mari ca suprafata.

"Chiar daca este anormala aceasta situatie, pentru acest moment, este perfect argumentata si explicabila. Faptul ca preturile de listare la apartamentele vechi nu sunt sustinute de rapoartele de evaluare va avea ca efect scaderea usoara a preturilor la apartamentele vechi tranzactionate. Singurul argument pentru reechilibrarea preturilor ar putea sa vina din listarea la vanzare a apartamentelor noi construite in cartiere, dimensionate corect si intr-un numar cat mai mare", a explicat Ion Catutoiu, managing partner la Real Time.

Matei Malos, administrator al site-ului magazinuldecase.ro, este de parere ca pretul locuintelor vechi este mai mare pentru ca proprietarii apartamentelor vechi profita de programul "Prima casa" si, in plus, dezvoltatorii si-au pierdut credibilitatea, iar cumparatorii sunt reticenti in privinta proiectelor aflate inca in constructie.

Integral in Cotidianul

http://www.banknews.ro/stire/32981_blocurile_ceausiste_se_scumpesc_odata_cu_trecerea_timpului_zonele_cu_cele_mai_scumpe_locuinte_vechi.html