BankNews.ro - The Business Republic

Cel mai mic venit orar din Romania: 5 lei/ora in HoReCa
HR/Cariere | Data Publicarii: 27-10-2009

Aproape 5 lei/ora castiga, in medie, un lucrator in domeniul HoReCa. Acesta este cel mai mic venit orar din Romania, potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica.

Angajatii romani din HoReCa obtin de aproape zece ori mai putin decat colegii lor din vestul Europei, unde media este de circa 10-11 euro/ora, in tari precum Italia, Spania sau Irlanda.

"Principalul motiv cred ca este cererea mare de joburi si oferta limitata. Se stie ca, in general, salariile medii in aceasta industrie nu sunt mari, pentru ca nu se cere un grad foarte inalt de specializare", a declarat Dina Litzica, PR&marketing manager in cadrul hotelului JW Marriott, lider pe piata hoteliera locala de cinci stele. Potrivit reprezentantului Marriott, angajatorii fac investitii mari in training, pentru a ridica valoarea angajatilor sai. Litzica a declarat ca JW Marriott a pastrat constant numarul de angajati fata de anul trecut, in ciuda recesiunii economice.

"Este o mare greseala sa-l lasi sa plece pe un agajat in care ai investit si pe care l-ai ridicat la un nivel inalt de pregatire. In cazul in care aveam surplus pe un departament le oferim sansa sa invete si sa lucreze in cadrul altui departament, unde avem nevoie de oameni", a explicat Litzica.

Integral in Business Standard

http://www.banknews.ro/stire/33656_cel_mai_mic_venit_orar_din_romania_5_leiora_in_horeca.html