BankNews.ro - The Business Republic

Omul de afaceri Victor Stoiculescu este dator vandut. La propriu
Afaceri | Data Publicarii: 28-10-2009

Omul de afaceri Victor Stoiculescu, dezvoltatorul proiectului rezidential Cartierul Latin din Prelungirea Ghencea, are o un credit restant la BCR in valoare de 2,6 milioane de lei, adica peste 600.000 de euro. Banca a vandut acest credit, impreuna cu alte imprumuturi neperformante, catre compania Suport Colect, subsidiara a grupului BCR, iar lista restantierilor a fost deja inscrisa pe Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare. Creditul contractat de Stoiculescu are cea mai mare valoare din calupul vandut de BCR la mijlocul acestei luni.

"Nu inteleg de ce BCR a vandut acest credit, voi lua legatura cu banca. Am patru sau cinci restante, care insumeaza aproximativ 25.000 de euro. Pana pe data de 30 octombrie voi achita aceasta datorie", a declarat, pentru Business Standard, Victor Stoiculescu. El a precizat ca imprumutul de la BCR a fost contractat in nume propriu si are in spate garantii imobiliare. "Platesc lunar 500 de euro principalul si 5.000 de euro dobanda", a spus omul de afaceri. Acest lucru inseamna ca rata de plata catre banca s-ar ridica la 5.500 de euro, iar veniturile de care a facut dovada Stoiculescu, la momentul contractarii, ar trebui sa se ridice la aproximativ 10.000 de euro lunar.

Stoiculescu este proprietarul firmei Mixt Globus Ind Prod, prin care se deruleaza afacerea Cartierul Latin. Omul de afaceri spune ca va ajunge la 4.000 de apartamente construite in acest ansamblu rezidential. La inceputul acestui an au aparut informatii ca Primaria Sectorului 1 ar fi cumparat locuinte sociale in Cartierul Latin, in valoare de aproximativ sase milioane de euro. Purtatorul de cuvant al primariei, Alexandru Ichim, a precizat ca "s-a sistat achizitia de locuinte, pana cand preturile de piata imobiliara se vor stabiliza".

"Comisia de specialitate a primariei a sistat operatiunea, la inceputul acestui an, pentru ca valoarea de piata a apartamentelor incepuse sa scada. Practic, s-a amanat aceasta achizitie", a precizat Ichim. In primavara anului 2007, Stoiculescu anunta lansarea proiectului rezidential Cartierul Latin, printr-o investitie de aproximativ 450 milioane de euro, care ar trebui finalizat in 2011.

Bancile din Romania si-au intensificat activitatea de vanzare a creditelor neperformante, pentru a-si curata bilanturile si a se mentine in indicatorii de solvabilitate impusi de BNR. Bancile romanesti au vandut, doar in primele opt luni din acest an, catre companii specializate in recuperarea crentelor peste 60.000 de dosare, care totalizeaza datorii in valoare de 364,3 milioane de euro.

Integral in Business Standard

http://www.banknews.ro/stire/33692_omul_de_afaceri_victor_stoiculescu_este_dator_vandut_la_propriu.html