BankNews.ro - The Business Republic

Cele mai mari 16 vapoare de transport polueaza cat toate masinile din lume
Mediu | Data Publicarii: 24-11-2009

Conform unor descoperiri recente, adevarata amenintare pentru calitatea aerului pare sa nu vina de pe uscat, asa cum eram obisnuiti sa credem pana acum, ci din largul oceanelor, unde doar 16 vapoare de mari dimensiuni polueaza cat toate automobilele din intreaga lume la un loc.

Ipoteza este sustinuta de Fred Pearce, cercetator american, consultant al revistei New Scientist pe probleme de mediu. Acesta spune ca navele gigant care transporta produse de pe un continent pe altul sunt responsabile pentru decesul a zeci de mii de oameni.

Pearce sustine ca in urma arderii combustibilului, motoarele gigant ale navelor produc o serie de substante chimice extrem de nocive, referindu-se mai ales la cele care au in compozitie sulfuri.

Propulsoarele vapoarelor folosesc un tip de combustibil interzis in interiorul continentelor din cauza noxelor produse. Acesta este un reziduu produs in urma rafinarii petrolului, mai ietin decat benzina sau motorina, dar cu o putere de combustie similara.

Conform statisticilor, in intreaga lume sunt aproximativ 100.000 nave de croaziera sau de transport, iar flota creste rapid in conditiile diversificarii relatiilor comerciale dintre continente. In aceste conditii, spune Pearce, reglementatorii ar trebui sa-si indrepte atentia nu doar asupra soselelor, ci si asupra marilor daca vor ca poluarea si decesele provocate de calitatea aerului sa se micsoreze.

Redactia BankNews.ro

http://www.banknews.ro/stire/34560_cele_mai_mari_16_vapoare_de_transport_polueaza_cat_toate_masinile_din_lume.html