BankNews.ro - The Business Republic

Isarescu: Cei care interpreteaza actiunile BNR doar din perspectiva evolutiei cursului gresesc
Finante-Banci | Data Publicarii: 06-10-2010

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a declarat miercuri ca cei care incearca sa interpreteze deciziile bancii centrale numai din perspectiva cursului de schimb gresesc si a subliniat faptul ca tema cursului a inceput sa devina o obsesie pentru romani.

"BNR face acest control al lichiditatilor in functie de ce instrumente are. Daca nu prea avem titluri de stat, cum este cazul nostru, in portofoliul bancii centrale si avem titluri in valuta, ca sa spun asa,  controlam lichiditatile prin vanzari de valuta. Tehnic vorbind, cei care se tot aventureaza sa "citeasca" operatiunile bancii centrale si le leaga numai de cursul de schimb, gresesc", a spus Isarescu.

El a subliniat importanta pentru banca centrala a controlului lichiditatilor, aceasta fiind "o functie vitala". De asemenea, guvernatorul a declarat ca, prin controlul lichiditatilor, se asigura stabilitatea preturilor si ca un curs care este flotant nu mai este fluctuant, dar aceasta nu inseamna ca acel curs nu este cel al pietei sau ca nu este liber.

"Inseamna ca BNR isi face datoria, controleaza lichiditatile, face un reglaj fin. Inseamna ca BNR reuseste sa pastreze echilibrele macro prin parghii indirecte, controlul lichiditatii", a precizat guvernatorul BNR.

Isarescu a mai mentionat ca tema cursului de schimb este aproape o obsesie pentru romani, iar mass-media isi face datoria mai mult sau mai putin. El a spus ca dezbaterea publica ramane inca superficiala si, indiferent de tema abordata, tot la curs se ajunge.

 

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/42292_isarescu_cei_care_interpreteaza_actiunile_bnr_doar_din_perspectiva_evolutiei_cursului_gresesc.html