BankNews.ro - The Business Republic

Cat ar pierde statul din reducerea TVA la alimentele de baza
Economie | Data Publicarii: 20-10-2010

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, marti, un proiect de lege initiat de parlamentari PSD-PC si PNL prin care se instituie aplicarea TVA de 5% la alimentele de baza, cum ar fi painea, carnea, laptele, uleiul vegetal si zaharul, Camera fiind forul decizional.

Cele cinci mari sectoare din industria alimentara care ar putea bebeficia de un TVA de 5% insumeaza vanzari la raft de peste 5,5 miliarde de euro anual potrivit datelor ZF care iau in calcul volumele de vanzari de pe aceste piete, pretul mediu la raft, care include un TVA de 24% in prezent.

La vanzari de 5,5 mld. euro cu TVA-ul actual, statul incaseaza peste un miliard de euro.

In cazul in care laptele, uleiul, carnea, painea si zaharul ar avea un TVA de 5%, statul ar pierde anual incasari de cel putin 850 de milioane de euro, in conditiile in care consumul s-ar situa la acelasi nivel cu cel actual.

Datele ZF legate de valoarea acestor piete a inclus in categoria carnii si mezelurile, o piata de 1,2 miliarde de euro anual, si a luat in calcul doar piata legala, respectiv comertul derulat prin intermediul marilor retele de magazine si cel traditional.

 

integral in: zf.ro

http://www.banknews.ro/stire/42603_cat_ar_pierde_statul_din_reducerea_tva_la_alimentele_de_baza.html