BankNews.ro - The Business Republic

De ce a fost rau cand a fost majorata TVA si nu este bine cand ar urma sa fie micsorata?
Economie | Data Publicarii: 22-10-2010

Decizia, indiferent cat de controversata, a Camerei Deputatilor de a reduce TVA de la 24% la 5% pentru alimentele de baza (paine, lapte, ulei vegetal, zahar) a fost taxata de unii analisti, o data pentru ca ar diminua veniturile bugetare si a doua oara pentru ca nu ar conduce la scaderea automata a preturilor. Care este explicatia?

Cand TVA a fost majorata, in vara, de la 19% la 24% acest lucru s-a vazut doua luni mai tarziu in preturi. Oamenii de afa-ceri au reactionat pe masura. Majorarea TVA va con-duce la cresterea preturilor, la inflatie, la somaj si evaziune fiscala, au sustinut ei, ceea ce de altfel se si intampla.

Un prim efect il va reprezenta cresterea cu minimum 5% a preturilor in industria alimentara, sustinea atunci Sorin Minea, presedintele patronatului din industria alimentara Romalimenta: "Toate preturile vor creste cu minimum 5%.

 

integral in: zf.ro

http://www.banknews.ro/stire/42667_de_ce_a_fost_rau_cand_a_fost_majorata_tva_si_nu_este_bine_cand_ar_urma_sa_fie_micsorata.html