BankNews.ro - The Business Republic

Orange, Vodafone sau Cosmote: Care este cel mai bun operator de telefonie mobila din Romania?
IT&C | Data Publicarii: 28-02-2011

Lider dupa numarul de clienti este Orange, iar reteaua Cosmote a fost, anul trecut, optiunea celor mai multi romani care au decis sa-si porteze numarul. In acelasi timp, Vodafone se lauda cu cea mai mare acoperire si cu cea mai buna calitate a convorbirilor. Concurenta dintre cei trei mari operatori de telefonie mobila din Romania este mai ascutita ca niciodata.
 
Aflati intr-o expansiune agresiva pentru a cuceri cota de piata, se pare ca grecii de la Cosmote reusesc sa-i convinga pe multi romani sa renunte la celelalte retele de telefonie mobila si sa se alature "retelei verzi".

Aproape 61.500 de persoane si-au portat numerele de telefon in reteaua Cosmote, in 2010, a anuntat compania. Astfel, pentru al doilea an consecutiv, Cosmote a fost liderul de piata din punct de vedere al portabilitatii.

Romanii au posibilitatea de a trece la un alt furnizor de servicii de telefonie mobila fara a-si pierde numarul de telefon de la sfarsitul lunii octombrie 2008. Din acel moment, batalia operatorilor pentru clienti a devenit mai apriga. Iar prima victima a fost compania Zapp, care a fost cumparata de Cosmote in vara anului 2009.

In total, Cosmote avea, la sfarsitul anului trecut, 6,9 milioane de clienti, ocupand o cota de piata de 24%.

Batalia pe venituri

Cu toate acestea, veniturile Cosmote nu se cifreaza nici macar la jumatatea veniturilor Orange, cel mai mare operator dupa cifra de afaceri si numarul de clienti.

Potrivit informatiilor publicate, Orange avea, la sfarsitul anului 2010, 10,5 milioane clienti, care i-au adus venituri de 973 milioane euro.

Preturile mici practicate si ofertele puse la bataie au facut ca veniturile Cosmote sa fie de numai 468,8 milioane euro. Veniturile sunt cu circa 52% mai mici decat ale Orange, in conditiile in care numarul de clienti este cu numai 34% mai mic.

Topul operatorilor dupa numarul de clienti

Orange 10,5 milioane persoane
Vodafone 9,8 milioane persoane
Cosmote 6,9 milioane persoane

Continuarea in EVZ.ro


http://www.banknews.ro/stire/45485_orange,_vodafone_sau_cosmote_care_este_cel_mai_bun_operator_de_telefonie_mobila_din_romania.html