BankNews.ro - The Business Republic

Croitoru (BNR): Reducerea CAS este o masura buna, dar cota unica nu trebuie schimbata
Economie | Data Publicarii: 05-04-2011



Consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, a declarat marti ca reducerea CAS este o masura buna, care va stimula competitivitatea, insa o reducere a cotei unice nu este indicata, pentru ca o majorare ulterioara poate afecta mediul de afaceri.

"Mie mi se pare ca impozitarea la nivelul firmei este excesiva in Romania. Toata lumea stie ce costuri mari sunt pentru angajatori. Masura de reducere a CAS a fost initiata inca de pe vremea Guvernului Nastase si a urmat un trend care s-a intrerupt din cauza unor dificultati si imediat ce aceste conditii se intrunesc pentru a fi redus, trebuie redus CAS....Daca este sa stimulezi competititivitatea, atunci este bine sa reduci CAS", a declarat Lucian Croitoru.

Consilierul guvernatorului a declarat ca reducerea CAS se poate face daca aceasta nu provoaca niste daune la buget, interesul tarii fiind acela de a o promova, pentru ca este legata direct de competitivitate.

In ceea ce priveste cuantumul reducerii, el a declarat ca aceasta trebuie facuta in functie de cat permite economia

"Reduci atit cat iti permiti... Pe bugetul acesta stau foarte multe lucruri si atunci faci cat poti. Mai bine faci un pas mic intr-o directie buna decat deloc", a explicat Croitoru. 

In schimb, consilierul guvernatorului BNR recomanda prudenta in ceea ce priveste reducerea cotei unice de impozitare.

"Dupa parerea mea, cine a intrat intr-o cota unica nu poate sa o schimbe. Masura este similara cu trecerea in sistemul bancar de currency board (consiliu monetar - n.r). Ai trecut la un currency board, nu il schimbi peste noapte. Un currency board se impune in urma unei crize ca sa reinstitui increderea. Asa cum dintr-un currency board iesi greu, asa iesi si din sistemul de cota unica, pentru ca sunt foarte multe lovituri date competitivitatii", a spus Lucian Croitoru.

El sustine ca o reducere a cotei unice, urmata de o revenire sau chiar de o crestere a nivelului, ar putea afecta economia.

"Daca produci o scara progresiva si daca esti adeptul salariilor eficiente, dintr-un foc ai omorat eficienta. Iar daca vrei sa o reduci cand ai foarte multe presiuni, trebuie sa stii ca masura este cu adevarat sustenabila nu punctual, ci in dinamica. Pentru ca asa cum am spus, nu poti sa iesi din acesta masura usor, pentru ca strici niste planuri de afaceri. Le creezi perspectiva ca in loc de 16% lucrezi cu 12% si dupa doi ani iti dai seama ca tu nu poti si iar vii cu 16% sau cu mai mult, acesta nu este un mediu de afaceri predictibil. Te gandesti de zece ori si tai o singura data. Nu cred ca este cazul sa umble la cota unica", a declarat Lucian Croitoru.   

Coalitia a decis luni ca CAS-ul pentru firme sa fie redus incepand cu jumatatea acestui an, de la 44, 5% la 41%, iar de la inceputul lui 2012 cota unica ar urma la randu-i sa fie redusa, de la 16% la 14% sustin surse politice.

Pe de alta parte, Varujan Pambuccian, liderul grupului minoritatilor din Camera Deputatilor, a declarat, pentru NewsIn, ca  problematica scaderii cotei unice va fi discutata saptamana viitoare, mai precis miercuri, incepand cu ora 10.00, de grupul de lucru format la nivelul Coalitiei. El  a refuzat sa precizeze insa cu cat va fi redusa cota unica.  

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/46609_croitoru_bnr_reducerea_cas_este_o_masura_buna,_dar_cota_unica_nu_trebuie_schimbata.html