BankNews.ro - The Business Republic

Oficial european: Gestionarea deseurilor in Romania, una dintre cele mai rele situatii din UE
Mediu | Data Publicarii: 12-04-2011



Situatia din Romania in privinta gestionarii deseurilor este una dintre cele mai rele din Uniunea Europeana /UE/, 99% din toate deseurile municipale fiind depozitate in gropi, in timp ce media europeana este de 38%, a declarat, marti, in cadrul unei conferinte de specialitate, Julio Garcia Burgues, seful Directiei de Management al Deseurilor a UE.

'Conform Eurostat, situatia din Romania este una dintre cele mai rele din Uniune Europeana. In Romania, 99% dintre toate deseurile municipale sunt depozitate in gropi, iar media in UE este 38%. De asemenea, reciclarea este de doar 1% in Romania, in timp ce media Uniunii este de 24%. La compostare procentul este de 0%, fata de media UE de 18%. Asta ne indica clar faptul ca exista un decalaj mare in privinta gestionarii deseurilor si sunt necesare eforturi semnificative pentru a merge catre implementarea Directivei', a afirmat oficialul european. 

Burgues a adaugat ca Romania a facut eforturi semnificative pentru a implementa noua Directiva europeana privind gestionarea deseurilor, dar ca mai are multe de facut in acest sens. Acesta a sfatuit autoritatile de la Bucuresti sa construiasca instalatii de incinerare a deseurilor si dezvoltarea unei retele vaste de instalatii de reciclare si compostare a gunoiului. 

Guvernul a aprobat, in sedinta din 6 aprilie a.c., proiectul de lege privind regimul deseurilor, prin care legislatia in domeniu este pusa in acord cu cea mai recenta directiva europeana in acest sens, datand din 2008, si prin care se stabileste ca tinta pentru 2020 atingerea de catre Romania a obiectivului de reciclare a 50% din deseuri. 

Romania dispune, prin POS Mediu, de circa doua miliarde de euro pentru a implementa, pana in 2015, in toate judetele tarii, un sistem integrat pentru gestionarea deseurilor si atingerea obiectivului european de reciclare a 50% din deseurile generate, in conditiile in care, la ora actuala, sunt valorificate doar 1%. Totodata, la capitolul PET-uri, Romania recicleaza deja 40% din deseuri datorita obligatiei de a recicla impuse producatorilor. 

Sursa: AGERPRES

http://www.banknews.ro/stire/46850_oficial_european_gestionarea_deseurilor_in_romania,_una_dintre_cele_mai_rele_situatii_din_ue.html